I Austrija istražuje korupciju u HAC-u

Pod naslovom „Zagreb i Beč u istrazi korupcije u građevinarstvu“, austrijski list „Wirtschaftsblatt“ u srijedu prijenosi vijest Austrijske novinske agencije APA kako je Savezni ured za borbu protiv kriminala u Beču u vezi s hrvatskim organima vlasti jer je istraga u korupcijskoj aferi u Hrvatskoj proširila i na austrijske tvrtke Strabag i Alpine te jednu tvrtku iz Praga koja ima bankovni račun u Raiffeisenbank u Austriji.

U nastavku list pojašnjava da prema navodima hrvatskog Državnog tužiteljstva za borbu protiv korupcije USKOK Hrvatske autoceste (HAC) su oštećene za 38 milijuna kuna (4,97 milijuna eura), jer su građevinske tvrtke, koje su kasnije dobile poslove od HAC-a, doznačile novčane iznose na češku tvrtku Remorker. Građevinarske su tvrtke pritom, prenosi Wirtschaftsblatt, plaćale za fiktivne konzalting poslove.

 

Opovrgnuli optužbe

U nastavku navodi kako su hrvatski mediji, pozivajući se na istražiteljske krugove objavili da je Strabag navodno platio oko 4,6 milijuna, a makedonska tvrtka Granit iz Skopja 2,6 milijuna kuna. List prenosi da je Strabag sve optužbe već opovrgnuo izjavom: „Nije nam poznato kažnjivo sudjelovanje zaposlenika našeg koncerna u spomenutim postupcima“. Glasnogovornica tvrtke tvrdi kako se „niti jedan suradnik ne vodi kao osumnjičenik“.

Kao protuusluga za uplaćene iznose, građevnim su tvrtkama navodno zajamčene poslovi i isplate u roku. Novac im je vraćen na način da su građevinski troškovi  podizani za do 25 posto vrijednosti posla.

„Unutar tih 25 posto postojao je veliki prostor za malverzacije“, prenose hrvatski mediji istražitelje.

 

Fiktivna gradnja

Navodno je postojala i metoda, da HAC građevinskim tvrtkama za posao, koji je navodno bio završen prije dogovorenog roka, plaćao premije ili naknade za poslove koji nikada nisu obavljeni. Tako je navodno tvrtka kćer Alpine, Koteks Osijek za fiktivnu gradnju ceste dobila dvanaest milijuna kuna.

Prema navodima istražitelja, na austrijske bankovne račune češke tvrtke „Remorker“ sjelo je između 2006. i 2011. oko 30 milijuna kuna. Šef tvrtke Igor P. , prema vlastitom je priznanju podizao novac u gotovini i odnosio u Hrvatsku. Već 2006. godine su austrijske vlasti, nepotvrđene prijave o sumnji u pranje novca,  proslijedile svojim hrvatskim kolegama, ali nisu poduzete nikakve mjere, stoji u izvješću koje završava informacijom da su u aferi HAC u Hrvatskoj, uz vlasnika tvrtke Remorker uhićeni i brojni bivši zaposlenici HAC.a, bivši suradnici bivšeg ministra infrastrukture Božidara Kalmete, kao i šefovi građevinskih tvrtki Zagreb Tehnobeton i Vijadukt.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...