Iznenađujući razlozi zbog kojih ste napuhnuti

Često ste napuhnuti? Provjerite činite li možda neke od navedenih stvari i sami sebi uzrokujete probleme.

Napuhnut i bolan trbuh za mnoge je, nažalost, svakodnevica. Katkada to može ukazivati na neke ozbiljnije probleme i dobro je posjetiti liječnika. No, katkada napuhnutost izazivamo sami, a da toga nismo niti svjesni. Donosimo vam pregled četiri ne tako očekivana razloga zbog kojih ste možda često napuhnuti.

Hrana
Ovo i nije pretjerano iznenađujući razlog jer sasvim je logično da pogrešan odabir hrane uzrokuje napuhavanje. No, mnoge iznenadi kada doznaju da i zdrava hrana napuhuje. Primjerice, određeno povrće poput kelja ili kupusa uzrokuje nadutost kao i neke cjelovite žitarice. Morate otkriti što smeta vama pa onda to izbaciti iz prehrane.

Gutanje zraka
Ako ste sad pomislili da vi ovo ne radite, prevarili ste se. To svi radimo vrlo često, a da toga nismo ni svjesni. Činimo to svaki puta kada pijemo piće na slamku, kada žvačemo žvakaću gumu ili jedemo bombon, kada grickamo nokte ili kada jedemo i pričamo na telefon istodobno. Sve to uzrokuje nesvjesno gutanje zraka, a to pak dovodi do napuhnutosti trbuha.

Drastične dijete
Dijete bi trebale smanjiti trbuh, ali događa se upravo suprotno. Zbog naglih promjena u prehrani i smanjenoj količini hrane, u probavnom sustavu događaju se ‘tektonski poremećaji’ pa crijeva reagiraju napuhivanjem. Upravo zato savjetuju se konzultacije s liječnikom prije nego krenete na dijetu, a i svako dijetu potrebno je uvoditi postupno.

Stres
Zar ste mislili da će ova tema proći bez stresa?! Istraživanja pokazuju da je upravo stres glavni uzročnik probavnih smetnji, uključujući i napuhnutost. Kako pojašnjavaju stručnjaci, stres čini crijeva dodatno osjetljivima pa svaka loša navika šteti više nego inače. To me pridonosi i lučenje hormona koji remete normalnu ravnotežu u tijelu. Istraživanja pokazuju i da žene češće imaju tih problema zbog stresa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...