Kako i kada razgovarati s djetetom o seksu

Niti jednom roditelju nije lako razgovarati s djetetom o seksu, zato evo nekoliko savjeta da bi sve skupa bilo korisnije i lakše.

Razgovor s djetetom o seksu jedna je od najnezgodnijih tema za roditelje jer nisu sigurni što reći i kada je uopće vrijeme za taj njima osjetljiv trenutak. O tome kako i kada načeti tu temu razgovarali smo s psihologinjom i predsjednicom Hrabrog telefona Hanom Hrpkom.

Za početak, svaki roditelj mora biti svjestan da nema točnog pravila o dobi prikladnoj za razgovor s djecom o seksu jer je seksualna edukacija kontinuiran proces koji započinje od djetetove najranije dobi. U različitim životnim fazama dijete će vjerojatno pokazati različit stupanj znatiželje. Najbolje je odgovarati na djetetova pitanja onako kako se ona pojavljuju i na taj način zadovoljiti njegov interes. Tako najmlađe najčešće zanima otkuda dolazi beba, a školarci već čuju priče o spolnom odnosu ili menstruaciji. Budući da svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete, njegov način razmišljanja i znatiželju, važno je pratiti potrebe i odgovarati na njih. U svakom razgovoru o zahtjevnim i ozbiljnim temama, pa tako i ovom, bitno je da roditelj razgovara s djetetom u skladu s njegovim godinama.

 

O seksualnosti se uči od najranije dobi

‘Voljela bih naglasiti da učenje o seksualnosti nije jedan razgovor u kojem ćemo djetetu reći bitne informacije. Roditelji često misle da za razgovor o seksu moraju izabrati određeno vrijeme i mjesto, no to nije nužno. Vjerujem da u odgoju postoje svakodnevne prigode za razgovor o toj temi’, objasnila je Hana Hrpka, psihologinja koja ima puno iskustva s raznim roditeljskim problemima zahvaljujući radu na Hrabrom telefonu.

Ta se edukacija može integrirati u svakodnevni život, primjerice naučite manje dijete točan naziv spolnih organa za vrijeme kupanja ili odlaska na toalet. Važno je slušati dijete i biti otvoren za razgovor. Tada će postupno doći do detaljnijeg razgovora o seksualnim odnosima u dobi u kojoj će dijete moći shvatiti što je to seksualni odnos, kako izgleda, koje su posljedice neopreznog seksualnog ponašanja, ali i o emocionalnoj komponenti, vrlo bitnoj. Razgovor o seksualnosti dio je komunikacije o osjećajima, vezama i povjerenju. Ako roditelji razgovaraju s djecom o toj temi dok su mala, veća je vjerojatnost da će im sami doći s pitanjima i razgovorom o svojim osjećajima kada budu adolescenti i krenu stupati u spolne odnose.

 

Najveće roditeljske brige i bojazni

Važno je opušteno razgovarati o toj temi jer će dijete biti zadovoljno, neće osjećati krivnju zašto ga to zanima i neće tu temu povezivati s tajnovitošću. Također, istraživanja pokazuju da razgovor o seksu i odgovaranje na djetetova pitanja može zadovoljiti njegovu znatiželju i smanjiti potrebu za seksualnim eksperimentiranjem jer je dobilo informacije koje ga zanimaju i zna da se roditeljima uvijek ponovno može obratiti.

 

Kako razgovarati o seksualnosti

Djetetu je obično moguće odgovoriti na pitanja o seksu u skladu s njegovim godinama. Bitno je ostati smiren jer izbjegavanje teme ili čuđenje mogu dovesti do toga da će dijete prestati postavljati pitanja. No to ne znači da će prestati tražiti odgovor na drugim mjestima. Do dobi od sedam ili osam godina bilo bi dobro odgovarati jednostavno, a sve detalje čuvati za kasnije. Djetetu do te dobi ne treba reći previše informacija jer je pitanje koliko ih može razumjeti. Dovoljno je reći da su potrebni muškarac i žena da bi nastalo dijete, da djeca rastu u maternici i da mame rađaju, no da je i tata potreban da bi se ono rodilo.

Djeca u školskoj dobi vrlo brzo mogu doći pod utjecaj nepotpunih ili pogrešnih informacija, a dob u kojoj djevojčice dobiju prvu mjesečnicu također je sve ranija pa nemojte odgađati razgovor.

‘Kada dijete krene u školu, moguće je razgovarati s njim o samom seksualnom odnosu – reći da muškarci imaju spermije koji moraju oploditi žensku jajnu stanicu da bi se začelo dijete. Do ulaska u pubertet dijete bi već trebalo znati što je pubertet i kakve promjene on donosi, što su menstruacija i polucija, što su to spolni odnos i spolno prenosive bolesti. U adolescenciji je onda važno osvrnuti se na socijalne i emocionalne aspekte seksualnosti te teme koje često muče adolescente’, rekla nam je Hrpka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...