Kalmeta: “Što mi imamo s Pulom ili Dubrovnikom?”

I nakon razgovora s potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnog razvoja i europskih fondova Brankom Grčićem, zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta poručio je kako Zadar ne pristaje da u budućoj podjeli države na pet planskih područja bude dio jedinice pod nazivom Srednji i Južni Jadran.

Zadar, kaže njegov gradonačelnik, traži da bude zasebno plansko područje i da ima status urbane aglomeracije.

– Što mi imamo s Pulom ili Dubrovnikom, kakve bi projekte mogli zajedno raditi da bi bili u istom planskom području? – upitao se Kalmeta, ističući kako se ne slaže se ni sa samom podjelom države na planska područja, jer Europa, tvrdi, takvu podjelu ne poznaje, već poznaje statističke regije.

Kalmeta je bio dio delegacije Udruge gradova koja je s ministrom Grčićem i njegovim suradnicima raspravljala o prijedlogu Zakona o regionalnom razvoju sa, kako se čulo, ishodom koji otvara mogućnost da se primjedbe nezadovoljnih gradonačelnika uvaže i unesu u prijedlog zakona.

Čelnici ministarstva gradonačelnicima su iznijeli uvjerenje kako će se predloženom podjelom na Središnju, Sjeverozapadnu i Istočnu Hrvatsku, te Srednji i Južni Jadran te Sjeverni Jadran i Liku, lakše dolaziti do novca EU fondova i njime svrhovitije raspolagati.

Kalmeta je iznio stav kako bi planska područja trebalo ukinuti ili im povećati broj.

– Svrha planskih područja nije ukidanje županija već planiranje razvojnih prioriteta i njihovo financiranje – upozorio je ministar Grčić.

Kao dugoročne ciljeve zakona naveo je pravedniju raspodjelu novca koji iz državnog proračuna ide u lokalnu samoupravu. Pritom je naznačio kako će one općine i gradovi koji nemaju dovoljno vlastitih sredstava za plaćanje gradonačelnika i načelnika, voditi volonteri.

Predsjednik Udruge gradova, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naveo je kao primjer regionalnog preustroja Dansku kojoj je, kaže, trebalo pet godina da se preustroji. No, napomenuo je Obersnel, ni Danci nisu uspjeli smanjiti broj zaposlenih u lokalnoj samoupravi već samo smanjiti broj lokalnih jedinica vlasti.

 

Grčić bez komentara na smjenu Pupić-Bakrač

Nije nezadovoljstvo podjelom zemlje na planska područja bila jedina ‘zadarska’ tema na skupu Udruge gradova i čelnika Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, odnosno na marginama skupa.

Od ministra Branka Grčića zatražen je komentar na odluku ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića o smjeni šefice zadarske zračne luke Katice Pupić Bakrač.

Grčić je, naime, član Upravnog vijeća zadarske zračne luke koje je pozitivno ocijenilo rad Katice Pupić Bakrač. No, ministar regionalnog razvoja nije htio ulaziti u odluku svog stranačkog i kolege iz Vlade kad je u pitanju smjena na čelu Zračne luke Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...