Liječnički sindikat: “Plaće su nam manje za dvije do tri tisuće kuna!”

Iako su dijelu liječnika u zadarskoj Općoj bolnici plaće za rujan i listopad manje za oko 30 posto, sindikalna povjerenica Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Milka Matešić Hoti, navodi kako plaće nisu umanjene zbog štrajka nego zbog načina obračuna plaća koji je „upitan“.

– Plaće su manje za dvije do tri tisuće kuna. Ljudi su radili 200 i 216 sati, a obračunato im je 128, 136 i 140 sati. Ako je netko fizički prisutan 206 ili 208 sati, kako se može dogoditi da nema redovni mjesečni fond sati – kaže Hoti Matešić. Dodaje kako se o cijelom slučaju konzultirala s odvjetnikom, koji je rekao da je takva situacija utuživa.

– Tu nešto debelo smrdi i to će se morati sudski utvrditi. Radimo kao crnci i borimo se sa vjetrenjačama – kaže Hoti Matešić.

 

Smjenski rad

Sanacijska ravnateljica zadarske Opće bolnice Mirjana Mrčela navodi kako su plaće obračunate u skladu s važećim kolektivnim ugovorom, te evidencijom o radnom vremenu za koju su odgovorni rukovoditelji odjela.

– Plaće su za ta dva mjeseca isplaćene na vrijeme, no razlikuju se s obzirom na to tko je od liječnika povukao svoju suglasnost za rad duži od 48 sati. Samim time onda je i plaća manja s obzirom na to da su plaće i koeficijenti propisani kolektivnim ugovorom – kazala je sanacijska upraviteljica bolnice, dodajući kako je od 1. rujna veliki broj liječnika u zadarskoj bolnici dao opoziv suglasnosti za rad duži od 48 sati tjedno.

– Bio je također i velik dio onih koji su dali opoziv opoziva, pa iz samog manjeg broja sati provedenih na radu slijedi i manji iznos plaće – kaže Mrčela.

Odlukom resornog Ministarstva, zadarska Opća bolnica je od 1. rujna među zdravstvenim ustanovama koje su uvele smjenski rad. Većina medicinskog osoblja tada je potpisala suglasnost za rad koji neće biti duži od 48 sati tjedno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...