Linić: “Dok popravljam vašu štetu, mogu se hvaliti rezultatima!”

Obrazlažući prijedlog rebalansa, ministar financija Slavko Linić izvijestio je zastupnike kako Vlada predlaže smanjivanje planiranih proračunskih prihoda za 2,9 mlrd. kn, na 110,25 mlrd., i povećavanje rashoda za 3,2 mlrd. kn, na 126,8 mlrd. Deficit je uvećan za 6 mlrd. kn, na 16,3 mlrd., što je udio u procijenjenom BDP-u od 4,8%. Smanjena je projekcija gospodarskog rasta na 0,2%, iako su projekcije nekih drugih institucija i dalje negativne.

Najveći razlog rasta rashoda su dugovi koji su podmireni kliničkim bolničkim centrima. Zdravstveni sustav troši previše. Bit ćemo sretni ako sve ove dubioze nastale u proteklih 20 godina riješimo do kraja 2014. ‘Dok god popravljam vašu štetu, vaše uništavanje hrvatske budućnosti, smatram da se mogu hvaliti rezultatima’, poručio je Linić HDZ-ovcima. Naime, oni su ga pozvali na odgovornost zbog, rekao je Gordan Jandroković, krivih projekcija gospodarskoga rasta. Na pitanje kako ministar može danas govoriti o očekivanom rastu od 0,2 posto kad svi analitičari prognoziraju pad 0,8 posto, ministar je odgovorio da su u pitanju projekcije.

‘Vaše krive projekcije građane su gurnule u potrošnju, zbog koje su sada u dugovima i zato ste odgovarali na izborima, pa dopustite da i mi odgovaramo na izborima’, rekao je Linić. Darko Milinović rekao je kako do rebalansa dolazi zbog krive ekonomske politike ove nesposobne vlade. ‘Vrijeđate liječnike, a ja to neću dopustiti ni vama ni ministru Ostojiću’, rekao je Milinović. Linić mu je uzvratio i rekao da je bio neuspješan ministar koji je zdravstvo ostavio u dugovima. ‘Vi ste stvorili nered u zdravstvu i kreirali kolektivne ugovore kojima se on potiče’, odgovorio mu je Linić.

Kukuriku koalicija imala je sve preduvjete za uspjeh, Hrvatska je ušla u NATO i EU, oko nas bi trebala biti dobra atmosfera, a mi hrlimo u depresiju i ideološke podjele, rekao je laburist Branko Vukšić. Političare na vlasti prozvao je da umjesto reformi ugađaju biračima, da su prije izbora 2011. “galamili” da im je posao osigurati građanima posao, a osigurali su neozbiljno rebalansiranje i nerealne proračunske planove.

Igor Rađenović (SDP) istaknuo je da su uvođenje reda, štednja i racionalizacija poslovanja politika aktualne Vlade, a sanacija zdravstva jedan od glavnih razloga rebalansa. Na prozivke iz HDZ-a upitao je zašto HDZ-ove vlade nisu prepoznale potrebe gospodarstva, umjesto stečajeva osmislile predstečajne nagodbe, dokapitalizirale HBOR? Zašto su, pita, predana upravljačka prava u INI, zašto su zapošljavani razni Buljubašići u HEP-u i drugdje, zašto je u zdravstvu potpisan nerealan kolektivni ugovor?

Zašto je u zdravstvu stvoren novi dug od dvije milijarde kuna samo u ovoj godini, uzvratio je Rađenoviću bivši ministar zdravstva Darko Milinović (HDZ).

Sabor je rad jutros počeo stankom. Zatražili su je Hrvatski laburisti, a zatim i HDZ. Kako razlog naveli su nemile događaje i smjene u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava, zbog čega očekuju očitovanje ministra zdravstva. Laburist Branko Vukšić pozvao je na zaustavljanje ‘torture, nereda i kaosa u bolnicama’ i poručio kako se štrajk liječnika može zaustaviti samo dogovorom i dobrom voljom i liječnika, i države i poslodavaca. HDZ-ovac Željko Reiner upitao se tko će liječiti hrvatske građane s obzirom na to da je samo u četiri posljednja mjeseca iz Hrvatske otišao 151 liječnik, a medicinske sestre rade na granici izdržljivosti i uče stranke jezike kako bi i one otišle.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...