Linić: “Neće biti dogovora s bankama jer su izigrale građane!”

Iako se saborsko aktualno prijepodne uobičajeno održava nakon nešto duže pauze u zasjedanju Sabora, ovaj put je nova sjednica započela bez slobodnog tjedna za odmor parlamentaraca. No, unatoč tome što stanke nije bilo zastupnici su imali itekako mnogo pitanja za premiejra i njegove ministre.

Već prvo pitanje bilo je upućeno premijeru Zoranu Milanoviću kojeg je Ivan Šimunović iz HSP-a dr. Ante Starčević upitao kako Hrvatska misli riješiti problem prenesene štednje Ljubljanske banke.

‘Hrvatska strana je napravila sve što je rekla, hrvatska strana je bila suočena s tihom opstrukcijom prijatelja iz Slovenije što smo na kraju uspješno riješili. Ne vidim što je tu sporno u Sloveniji, čujemo prigovore, RH je napravila sve što je trebala. Prava pravna bitka se vodi pred Europskim sudom za ljudska prava i to je opasnost za one koji u Sloveniji smatraju da nisu ništa dužni, mi smo smatrali da jesu. Ne vidim čemu ikakva nervoza, pravda će prije ili kasnije biti ispoštovana’, kazao je Milanović.

SDP-ov Ivo Jelušić ministra je financija Slavka Linića zapitao hoće li novim Zakonom o potrošačkom kreditiranju građani biti izdani i hoće li Vlada postići dogovor s bankama, na štetu građana.

Za Vladu, kazao je Linić, veliki su problem građani s blokiranim računima, a posebno 270 do 290 tisuća građana koji su po cijelu godinu blokirani zbog odnosa sa bankarskim sektorom.

‘Sa novim zakonima rješavamo ono što je uvijek bio problem u Hrvatskoj, a to je najviša stopa potrošačkih kredita za stanove. Rješavamo najviše moguće naknade, ukupan trošak kredita, a rješavamo i odnos između građana i banaka’, kazao je rekao je Linić.

Zakon građane, dodao je, stavlja u lakši položaj. Poslao je pritom Linić i jasnu poruku.

‘Zadnji dan rasprave u Saboru bankarski sustav je ponudio određena rješenja. U dogovoru, u ministarstvu postignuto je vrlo jasno rješenje. 30 posto popusta na ugovorene početne iznose. Bankari su se složili da bi dan iza toga odustali od dogovora i idu na 30 posto od danas vrijedit će kamatne stope. Za Vladu je to neprihvatljivo što znači da neće biti dogovora sa bankama zato što su po stoti puta izigrale dogovor i bit će u biti onaj prijedlog o kojem ste raspravljali na izglasavanju u petak. Prema tome, opet neodgovorno ponašanje banaka, izigravanje banaka svih mogućih dogovora. To je ponašanje bankarskog sustava. Interes banaka nešto je drukčiji od interesa građana’, rekao je Linić, podsjetivši da su kada se u Saboru raspravljalo o Zakonu o potrošačkom kreditiranju banke ponudile riješenje koje je dogovoreno s Ministarstvom financija, da bi ga dan nakon izmijenile na za Vladu neprihvatljiv način.

Kraj prošlog tjedna označila je vijest da MOL namjerava prodati svoj udio u INA-i. Stoga je HNS-ov Srđan Gjurković ministra gospodarstva Ivan Vrdoljaka upitao koja je hrvatska osnova za pregovore s mađarskom stranom i oko čega se nisu usuglasili.

Tema spoticanja, dao je naslutiti Vrdoljak, bilo je korporativno upravljanje INA-om. ‘Mi samo želimo da se INA upravlja prema zakonima RH. Da se upravljanje uskladi prema Zakonu o trgovačkim društvima, a sve ostalo je moguć dogovor sa kolegama iz Mađarske. Mi smo iskaz namjere prodaje dobili ustvari iz jednog priopćenja MOL-a. Mi smo pročitali priopćenje kao svi građani u Hrvatskoj. Mislim da je prerano bilo kakve zaključke donositi, niti trebamo, prije nego što MOL službeno i jasno se ne izjasni o namjeri prodaje i donese te odluke u namjeri prodaje svog dijela INA-e’, kazao je Vrdoljak.

Hoće li Vlada pozvati u pomoć MMF interesiralo je Jadranku Kosor. U svom pitanju kazala je kako politička i gospodarska situacija u zemlji nije dobra. ‘Mržnja i netrpeljivost rastu, a raste potiho i broj nezaposlenih’, kazala je Kosor.

‘Radi se o reformama koje nisu poduzimane u proteklim godinama, pa i za mandata vaše Vlade, a dugove treba vraćati. Mi smo to mogli prekočiti, ali bi došlo na naplatu kad tad. Nije u redu da postavljate to pitanje jer ste na čelu Vlade propustili priliku za reforme. MMF nije opcija, a prekomjerni deficit je nužnost. Ne smijemo ugroziti socijalno stanje u zemlji’, odgovorio je Milanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...