Linić o previsokim plaćama: “To je ta hrvatska glupost!”

Ministar financija Slavko Linić prokomentirao je akciju nadzora državnih tvrtki, agencija, bolnica i fakulteta kako bi se provjerilo kolike su plaće njihovih čelnika. Financijski inspektori posjetit će više od 100 ustanova sredinom studenoga.

Prije današnje sjednice Vlade Linića su novinari upitali koliko šefova agencija i zavoda ima veću plaću od ministara.

‘To je teško procijeniti jer to je ta hrvatska glupost. Agencije su formirane da budu neovisni regulatori i da politika nema na njih utjecaj. Oni su tu neovisnost shvatili kako da se brinu o sebi i svojim prihodima. Kako da neracionalno troše i nikome ne polažu račune. I čim dirnete tu priču o nezavisnosti mnogi tad neće shvatiti kako to nije želja politike da se miješa u njihovu djelatnost. Kad dobivaju plaću ona će biti kakvu Vlada odluči i u tome oni nisu samostalni’, rekao je Linić.

Potvrdio je da ima slučajeva u kojima su bruto plaće čelnika veće od plaće resornog ministra.

‘Ima ih, ima. Obaveza svakog ministra je da ocijeni da li se neracionalno raspolagalo sredstvima i tad donese odluku o razrješenju takvih ljudi’, naglasio je Linić.

Do kraja godine, najavio je, proradit će jedinstveni sustav centralnog obračuna plaća za 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama.

‘Tad ćemo znati koji to liječnici dobivaju 40.000 kuna mjesečno. Koji su to liječnici na pričuvama i štrajkaju s tako velikim plaćama. Umjesto ljudi koji su dosad radili nadzor sve će ići preko računala i bit će jasnija slika kako se troši novac hrvatskih građana’, istaknuo je ministar financija.

Smatra kako će time država postati jeftinija za građane i poduzetnike jer će se racionalnije trošiti porezom prikupljen novac.

Podsjetimo kako su lani plaće morali kresati, među ostalim, i čelnik Janafa Dragan Kovačević, direktor HEP-a Tomislav Šerić, direktor CO-a Krešimir Starčević i šef Hrvatske pošte Alen Premužak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...