LTE-Advanced stiže u Europu

Europski telekomunikacijski operateri Vodafone, Telefonica i EE (Everything Everywhere Limited) započeli su s testiranjem LTE-Advanced (LTE-A) mobilnog povezivanja.

LTE-A omogućava bežično povezivanje s brzinama koje idu iznad 200 Mb/s, no postoji problem u vidu nedostatka uređaja koji podržavaju LTE-A, a u većini Europe je i sporiji LTE još u povojima. Stoga operateri planiraju uvesti LTE-A u redovnu komercijalnu ponudu tek u drugoj polovici 2014. godine.

Vodafone i Telefonica su proveli mala ograničena istraživanja LTE-A veze u njemačkim gradovima Dresdenu i Münchenu. Britanski operater EE testirao je LTE-A na području Londona. Sva tri operatera koristila su opciju sakupljanja nosilaca (Carrier Aggregation) koja omogućava veću propusnost.

Operateri Vodafone i Telefonica su za testiranje upotrijebili jedan kanal širine 10 MHz te jedan od 20 MHz, kako bi dobili brzinu povezivanja do 225 Mb/s, dok je EE koristio dva kanala širine 20 MHz kako bi dobio brzinu prijenosa od 300 Mb/s. EE je testiranja vršio pomoću routera iz kineskog Huaweia, prvog i zasad jedinog routera koji podržava LTE-A.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...