Lucija Mijolović i Jurica Milin – “kraljica i kralj”

Pljesak, dug aklamativan aplauz, ovacije, publika na nogama. Dva najemotivnija trenutka na uručenju priznanja u povodu dana Grada Zadra dogodila su se kada su plakete u HNK primali Jurica Milin i Lucija Mijolović, plivač i plivačica s Down sindromom, prvi Nagradu grada, druga – Grb grada. Ukoliko se za nekoga i može postavit pitanje o zasluženosti i uvrštenju u laureate ‘Donatova metropolisa’ na blagdan Sv. Krševana, tu spora sigurno nema.

Izvrsne informacije stigle su u rujnu iz inozemstva posredstvom mail poruke tandema trenera Josipe Nekić i Renata Škulića. Predstavnici Hrvatske na 2. EP za plivače s Down sindromom iz Portugala su se u konkurenciji 87 plivača iz 13 zemalja vratili kući u Donatov grad, s čak tri odličja. Jurica Milin osvojio je srebro na 25 metara leđno, a medalju s natjecanja ponijela je i Lucija Mijolović na prsno 200 metara.

Fantastični Jurica je dan ranije osvojio broncu u disciplini 25m delfin- 19.48- i tako postao prvi plivač s DS iz RH koji kući donosi kolajnu sa nekog velikog međunarodnog nadmetanja. Osim u toj utrci Milin je na natjecanju pod okriljem DSISO-a -svjetske udruge plivača s Down sindromom- koje se od 17. do 23. rujna odvijalo u Estarreji- imao sjajan nastup i na 50 metara leđno, 50 prsno, 25 delfin i 100 mješovito- osiguranim finalima prvenstva.

Talentirani Jurica Milin- mladi je i izvanserijski plivač. Uz to s Down sindromom- čiji uspjesi u bazenu nisu nipošto ostali nezapaženi- nedavno se sa SP u Italiji vratio doma noseći u torbi pregršt medalja i pokala. Novi je aktualni planetarni prvak prsnim stilom na 25 metara, pa drugi na internacionalnoj razini u disciplini delfin, među najboljima u leđnih 50 metara. I iz Splita je sa PH osoba s invaliditetom došao bogatiji za osam odličja- dva zlata, po tri srebrna i brončana. U mjesecu srpnju, plivao je i maraton Preko- Zadar, memorijalni s ciljem da postane tradicionalan, u spomen na tragično stradalog brata.

Lucija Mijolović

Lucija je, pak, na 50 metara delfin- na SP zauzela devetu poziciju, na 50 prsno – petu, 100 m prsno- osmu, 100 metara delfin- sedmu i 50 slobodno-11.- što također u fantastičnoj konkurenciji rekordera i prvaka predstavlja fenomenalan rezultat.

Lucija Mijolović, zadarska je sportska heroina koju su sportski novinari proglasili najboljom sportašicom grada za 2012. na državnom prvenstvu osoba s Down sindromom osvojila je osam zlatnih odličja, s nepunih 18 godina nastupila je i otplivala plivački maraton ‘Ist – oko Benušića’ u duljini 4200 metara. Treneri i stručnjaci su uvjereni kako je to tek početak njezinih velikih dostignuća.

Prvi zajednički nastup na DSISO, Lucija i Jurica imali su lani na SP plivača s DS u Italiji, a Lucija je 2011. kao tada jedina naša predstavnica, isplivala 3 finala i 4. mjesto delfin na 50 metara. I Milin  PK Sv. Nikola  i Mijolović PK Zadar, otplivali su na Euru – 10 finala i najavili novu etapu plivanja na kontinentalnom rangu a za iduću godinu u planu je spremanje za 7. svjetsko prvenstvo u Meksiku -koncem studenoga.

Odlazak će biti moguć jedino ako bude financijski potpomognut izvan matičnih klubova i obitelji plivača. Inače- nastupima u bazenima, ali i na morskim maratonima žele pokazati da su osobe s Down sindromom jednako vrijedni članovi društva i da se na njih može računati. Uz to, šalju nam i poruku o važnosti sportskog života u sklopu rehabilitacijskog procesa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...