Mario Pešut: “Meni ovo sliči na skrivenu kameru, majke mi!”

U sklopu rebalansa proračuna na jučer održanoj 4. sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra pod šestom točkom dnevnog reda koja se odnosila na prijedlog Izmjena i dopuna Programa potreba za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra za 2013. godinu još jednom se provukla višegodišnja “trakavica” nazvana zadarski azil.

– Kažete kako gradnja azila za napuštene životinje nema smisla na području grada Zadra. Mi smatramo kako je to jedna svijetla točka. Ne Morske orgulje i pola Pozdrava Suncu već upravo ovo jer se na taj način psi ne bi ubijali. Što ste vi napravili? Vi ste tamo nekakvoj “Barabi”  dali da skuplja te napuštene pse. Ako ih nitko ne udomi eutaniziraju se. Zanima me da li postoji nekakav registar tih ulovljenih pasa, da li ih se fotografira? Osim toga, zanima me kako sa sigurnošću možete tvrditi da on te iste ulovljene pse za koje dobije 1.900 kuna po komadu opet ne pusti van po gradu te da ih ponovno ulovi i na taj način dobiva dupli iznos novaca? Isto tako, zanima me da li on te pse umjesto da ih eutanizira prodaje nekom od kineskih restorana? Rečeno nam je i kako je teren koji je bio namijenjen gradnji zadarskog azila za napuštene životinje Elvira Sterle, direktorica tvrtke Vigens bagerima poravnala teren za 100.000 kuna. Ja sam čuo da je to bilo besplatno. Zanima me zašto se ipak ne krene u realizaciju tog projekta. Znam da država još nije dala dozvolu za korištenje te parcele. Mišljenja smo da je nebulozni zahtjev od pola milijuna kuna za azil prenapuhano te da se za nekih 200-ak tisuća kuna može postaviti nekakva ograda i na neki način to urediti, u bilo kakvom obliku, a u svakom slučaju bolje nego što je to bilo do sada, kazao je gradski vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša obraćajući se pročelniku Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, Mariu Pešutu.

Mario Pešut (Foto Antonia Goleš)Osim njega, pitanje gradnje azila potegla je i vijećnica SDP-a Irena Dragić postavivši istom pročelniku  izravno pitanje da li Grad Zadar, prema podacima koji se vide u rebalansu proračuna,  u konačnici zaista odustaje od gradnje azila za napuštene životinje.

– Meni ovo više liči na skrivenu kameru, majke mi. Moj odjel se ne ponaša činovnički, odnosno birokratski. Trudimo se na sve moguće načine. Što se tiče azila već sam govorio kako će Grad Zadar i Vijeće odlučiti o njegovoj sudbini, no u ovom trenutku nismo baš raspoloženi  izdvojiti pola milijuna eura za taj teren na kojemu se trebao izgraditi. Prema projektu kojeg imamo i gradnja azila bi koštala nekoliko milijuna kuna. To su u ovom trenutku veliki novci koji se moraju osigurati na neki drugi način. Vi ako volite pse radite na tome da se oni zbrinu, tj. udome. Naime, smatram da bi se udruge koje se bave s dobrobiti životinja trebale pokrenuti i drugačije organizirati, educirati javnost te se pokrenuti u promidžbi udomljavanja i sl. To bi trebala biti uloga tih udruga. Svaki pas je registriran. Radi se o jako ozbiljnom čovjeku, pa mislim da nema smisla proizvoditi neke nebulozne zaključke, kazao je Pešut.

Iako na pitanje vijećnice Dragić pročelnik Pešut nije dao odgovor, isti je ponudio dogradonačelnik Zvonimir Vrančić koji je istaknuo kako Grad Zadar nema namjeru graditi azil za napuštene životinje.

Zanimljivo je da vezano uz ovu problematiku nitko na Gradskom vijeću nije spomenuo činjenicu kako Grad Zadar nakon nepunih deset mjeseci ne ostvaruje suradnju s veterinarskom ambulantom Pokupsko Cerje vlasnika Predraga Barabe koji je na javnom natječaju početkom godine dobio posao skupljanja i zbrinjavanja napuštenih pasa s područja grada Zadra te sada taj posao Grad rješava  po dojavi građana putem narudžbenice dotičnoj ambulanti te činjenicu da se već opet sprema javni natječaj za isti posao, prema nedavnim navodima pročelnika Pešuta, a koji trenutno nitko adekvatno ne obavlja. Pitanje je da li itko u Gradu tko se razbacuje izjavama o problematici azila zna zapravo pravu pozadinu i cijelu priču o njemu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...