McDonald’s u Zadru: “Supernova nam nije pogodna!”

McDonald’s još uvijek analizira tržište i nije isključeno da otvori restoran u Zadru, kao što je to napravio u brojnim drugim gradovima u Hrvatskoj, među kojima su nama najbliži onaj u Šibeniku i Splitu. Svakodnevno više od 20 McDonald’s-ovih restorana u Hrvatskoj posjeti više od 32 tisuće gostiju što je više od 12 milijuna gostiju tijekom godine. S obzirom da McDonald’s Hrvatska ima oko 20-ak otvorenih ugostiteljskih objekata u svim većim hrvatskim gradovima, već dugo postoje naznake, odnosno nagađanja da bi i Zadar u skorašnjoj budućnosti mogao dobiti svoj objekt iz ovog lanca restorana brze prehrane.

Iako mnogi ne podržavaju otvaranje objekata brze hrane, moramo se podsjetiti kako su u Zadru “zdravi” projekti poput srdela – snacka neslavno propali, a primat među gladnim masama preuzeli su razni fast food restorani i sl. objekti koji vrlo često ne zadovoljavaju niti minimalne higijenske uvjete i odredbe koje bi kao obrti koji prodaju hranu morali imati, a pritom najčešće mislimo na neadekvatne sanitarne čvorove koje bi zakonski morali imati, ali i prostore priprave namirnica.  Tako se po gradu, posebice u ljetnim mjesecima za desetak kuna nude pizza – cutovi, hamburgeri, sladoledi i sl., odnosno hrana upitne kvalitete i često sumnjive ispravnosti. Upravo stoga, mnogi sugrađani, a posebice djeca i mladi, na dolazak McDonald’sa gledaju pozitivno jer njihovi restorani moraju zadovoljavati sve jednake kriterije koje imaju njihovi restorani u cijelom svijetu. Otvaranjem ovog restorana posebno bi bili zadovoljni roditelji koji vrlo često u slobodno vrijeme djecu vode na izlet  na hamburger u Šibenik ili Split, što je na neki način postala “egzotična” ekspedicija, još primamljivija jer takvog objekta baš mi u cijeloj RH još nemamo. No, Zadar nije jedini od većih gradova koji nemaju McDonald’s. McDonald’s nemaju još niti gradovi poput Slavonskog Broda ili razvikanog Dubrovnika, ako to može biti nekakva utjeha.

Kako se već najmanje desetak godina govori i nagađa o dolasku McDonald’sa u Zadar, te su se u medijima provlačila brojna imena potencijalnih partnera, ali i mogućih lokacija za smještaj ovakvog objekta, kojeg Zadrani u velikom broju već dugo iščekuju, pitamo se koji je razlog zašto Zadar već nema McDonald’s, a imaju ga mnogo manji gradovi, odnosno tko koči dolazak ovog lanca restorana brze prehrane u Zadar? Neslužbeno doznajemo kako je McDonald’s Hrvatska u nekoliko navrata o otvaranju svog zadarskog objekta pregovarao i sa zadarskim poduzetnikom Zdenkom Zrilićem, no do suradnje ipak nije došlo.

Izvor koji je svojedobno sudjelovao oko pregovora o dolasku ovog lanca brze prehrane u Zadar s nekoliko zadarskih gospodarstvenika, smatra kako predstavnici McDonald’s-a igraju nekakve strateške igre te, kako je istaknuo, sve pregovore skrivaju “kao zmija noge”.

– Mislim da su ovi pregovori zapravo samo dio velike igre koja je rezervirana isključivo za velike igrače. Već više od desetak godina pokušavaju ući u Zadar. O lokacijama i partnerima se samo nagađa, a oni sve to vješto skrivaju kao poslovnu tajnu. Bilo im je ponuđeno nekoliko zaista atraktivnih prostora, ali su im bili ili neadekvatni ili preskupi. Mislim da ni oni sami ne znaju što hoće ili kako realizirati svoje planove u gradu poput našeg, zaključio je naš izvor.

Kalelarga, ljudi (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

Između ostalih lokacija, primjerice Kalelarge gdje je smještena jedna od banaka te prostora nekadašnjeg Limonija, odnosno DM-a, još 2009. godine se kao o gotovo sigurnoj lokaciji spominjao prostor u sklopu zadarskog centra Supernova koji je u svom planu imao ucrtan izdvojen objekt na svom terenu za smještaj zadarskog McDonald’s – a. Prvi McDonald’s restoran trebao je biti smješten na parkingu ovog trgovačkog centra što se dalo naslutiti prema maketi postavljenoj na službenim stranicama investitora ovog centra, austrijske tvrtke “m2 Gruppe”. Kao ni prethodni planovi ni ovaj nije realiziran, nakon čega priče o zadarskom Mc’Donald’s-u prestaju. Te godine je Deana Stipanović iz McDonaldsovog ureda za odnose s javnošću isticala kako pregovori oko otvaranja McDonald’s-ovog restorana u Zadru traju te da su vrlo intenzivni, a čim budu okončani o rezultatima će izvjestiti javnost. No, ti pregovori s trojicom potencijalnih partnera, kako je tada isticala, su pali u vodu kao i svi prijašnji.

Kako stvari sada stoje vlasnici objekata brze hrane ne moraju se bojati konkurencije. Naime, Hrvoje Valent, voditelj Odjela razvoja, pravnih poslova i odnosa s javnošću tvrtke Globalna hrana d.o.o., nositelja franšize za Hrvatsku istaknuo je kako se još uvijek analizira tržište te kako će u dogledno vrijeme usluge ove tvrtke nastojati učiniti još dostupnijima u svim većim gradovima u RH.

– McDonald’s ima planove za otvaranjem restorana u Zadru,  te čim isti budu konkretizirani o tome ćemo obavijestiti javnost. Zadar nema svoj restoran prvenstveno zbog nemogućnosti realizacije projekta na nama interesantnim lokacijama. Nemamo saznanja da itko u vašem gradu koči naš projekt, kao što nije istinito niti nagađanje o poslovnoj suradnji sa zadarskim poduzetnikom Zdenkom Zrilićem. Što se tiče lokacije u sklopu trgovačkog centra Supernova, obavili smo određene sastanke, odnosno razgovore, ali do realizacije tog projekta nije došlo jer nismo smatrali da je to pogodna lokacija za naš restoran, istaknuo je Valent, dodajući kako McDonald’s i dalje intenzivno analizira tržište te realizira prilike koje se ukažu, pa tako i na području grada Zadra, što bi drugim riječima značilo kako još uvijek ne postoji konkretan plan za skorašnjim otvaranjem ovakvog objekta na našem prostoru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...