Milanović: “Zasad odustajemo od poreza na nekretnine!”

Hrvatski Sabor danas raspravlja o prijedlogu državnog proračuna za 2014. godinu i projekcijama za 2015. i 2016. godinu.

Prihodi državnog proračuna za 2014. planirani su na razini od 113,1 milijardu kuna, a rashodi u iznosu od 130,5 milijardi kuna, pa planirani deficit državnog proračuna iznosi gotovo 17,5 milijardi kuna. Najveći problem za Linića ipak nije deficit, već javni dug koji bi prema procjenama sljedeće godine mogao doseći ‘kritičnih’ 60 posto BDP-a.

Prijedlog proračuna predstavio je premijer Zoran Milanović:

– Hrvatska je godinama živjela iznad svojih mogućnosti i pretjerano se zaduživala. Do kraja godine naš javni dug iznosit će 195 milijardi kuna. Naša je obveza prema EU da deficit dovedemo na ispod 3 posto.Razlozi povećanja rashoda leže u troškovima članstva u uniji. Tak kad smanjimo svoje dugove i prestanemo se zaduživati da otplatimo prethodne dugove možemo računati na rast i nova radna mjesta. Socijalna prava najugroženijih prava nikada neće doći u pitanje. Radničke i invalidske mirovine nećemo dirati za razliku od povlaštenih mirovina većih od 5.000 kuna. Inzistirat ćemo na fiskalizaciji, predstečajnim nagodbama i borbi protiv sive i crne ekonomije. Racionalizirat ćemo, a gdje je moguće i spajati državne agencije. Podići ćemo međustopu PDV-a s 10 na 13 posto, a do kraja godine bit će sasvim razvijen sustav Centralnog obračuna plaća. U 2014. i 2015. godini provest ćemo sveobuhvatne reforme u zdravstvenom, mirovinskom, obrazovnom, socijalnom sustavu i sustavu državne uprave te provesti reorganizaciju i ustroj državnih institucija na terenu. Pred Vladom je i ozbiljna reforma pravosudne mreže, rekao je Milanović.

Premijer je predstavio i ključne faktore za gospodarski oporavak:

– Prva točka su javne investicije, druga uklanjanje administrativnih prepreka za izravna ulaganja, treća porezna politika, četvrta točka su izravni poticaji privatnom sektoru, peta europski fondovi i šesta dobro ustrojena i funkcionalna gospodarska diplomacija – kazao je premijer te najavio za 2014. početak realizacija konkretnih javnih investicija, ponajprije u sektorima energetike, željeznice, cestovnog i zračnog prometa, te vodnog gospodarstva, a tu će se najviše oslanjati na europske fondove. Kako bi se privukli investitori, Vlada je smanjila zdravstveni doprinos za dva postotna poena, ukinula porez na dobit koja se reinvestira, ukinula ili smanjila niz parafiskalnih nameta, a nastavljaju i u sljedećoj godini sa smanjenjem, odnosno ukidanjem parafiskalnih nameta.

– Sve što sam izložio daje nam pravo da u iduće tri godine s pravom očekujemo definitivni izlazak iz krize uz godišnje stope rasta od 1,3 do 2,5 posto BDP-a. Pozivam vas da podržite ovaj Prijedlog državnog proračuna. Vrijeme je da se odreknemo djetinjaste politike zatvaranja očiju pred problemima, što su uporno činile prethodne HDZ-ove Vlade. Vrijeme je da se prestanemo uzdati u čuda i u ekonomske trikove. Činimo sve da razdoblje odricanja i postavljanja zemlje na zdrave ekonomske temelje potraje što kraće i da bude što je moguće bezbolnije za veliki broj naših građana. Vjerujemo u strpljenje i razumijevanje hrvatskih građana. Duboko sam uvjeren da će se to strpljenje i razumijevanje, ali i spremnost na promjene, uskoro pokazati najpametnim ulaganjem u našu prosperitetniju, stabilniju i ugodniju budućnost – zaključio je premijer.

Milanović je pozvao zastupnike da podrže proračun te da ne zatvaraju oči pred problemom.

Replicirali su mu HDZ-ov Ivan Šuker i Domagoj Milošević

– Iskreno se nadam kako nećete uspjeti rasprodati državnu imovinu kako biste smanjili javni dug. Javni dug povećava financiranje vašeg deficita, rekao je Šuker i upitao Milanovića zašto se s centralnim obračunom plaća čekalo tri godine.

– U povijesti Hrvatskog sabora najkraće obrazloženje hrvatskog proračuna, a nikad ozbiljnija situacija, kazao je Šuker

– Nikad pred ovaj sabor nije došao ovako kukavički prijedlog proračuna, poručio je premijeru HDZ-ov Domagoj Milošević. Milanović im je uzvratio i pozvao HDZ da napravi alternativni prijedlog proračuna samo u strateškim stvarima. – Slobodno predložite koje dugove ne vraćati i u kojim je stvarima ovaj proračun rasipnički, rekao je Milanović.

Mirela Holy najavila je kako će ona podržati proračun jer smatra da je dobro da se među vladinim reformama spominje i ona javne reforme jer je to ključno kako bi vlada bila uspješna do kraja mandata.

Martina Dalić premijera je zatražila da detaljnije objasni mjere porezne politike, a premijer joj je odgovorio kako nema novih poreza.

– Nema novih poreza. S koalicijskim partnerima se ne slažemo oko uvođenja poreza na nekretnine tako da zasada od njega odustajemo, rekao je Milanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...