MOL-ova prodaja udjela u Ini bila bi gubitnička situacija za obje strane

Današnja MOL-ova objava sugerira da grupa i dalje traži suradnju s hrvatskom Vladom, a ako ne uspije postići dogovor, razmotrit će opciju prodaje Inina udjela, smatra Attila Vago, analitičar u mađarskom investicijskom društvu Concorde Securities, a prenosi mađarska novinska agencija MTI

Vago smatra da postoji nekoliko kompromisnih rješenja, osim prodaje, pa spominje i transfer imovine Ine na hrvatsku državu. Ističe također da su postizanje dogovora ili pripreme za prodaju dugački procesi, koji vjerojatno neće biti dovršeni do kraja godine.

Mađarski analitičar zaključuje da bi MOL-ova prodaja udjela u Ini vjerojatno bila gubitnička situacija za obje strane.

Agencije će MOL-u sniziti rejting ako proda Inin udjel

Nešto slično poručili su i iz američkog Citigroupa, kada je početkom listopada MOL objavio da preispituje strateški portfelj.

“Smatramo da je najizgledniji scenarij sporazum u nastavljenim pregovorima MOL-a i hrvatske vlade o budućnosti Ine. Skeptični smo u pogledu mogućnosti da hrvatske vlasti preuzmu punu kontrolu nad Inom, kao i u pogledu sposobnosti bilo MOL-a, bilo Vlade da nađu kupca za svoje udjele, s obzirom na značajnu izloženost Ine posustalom europskom segmentu traganja i proizvodnje”, procijenio je tada analitičar Citigroupa Mukhtar Garadaghi.

Početkom listopada Citigroup je potvrdio ciljanu cijenu dionice MOL-a na 15.100 forinti, ali pod pretpostavkom da ne bude promjena u postojećoj vlasničkoj strukturi hrvatske Ine. Danas je na burzi u Budimpešti cijena dionice MOL-a bila ispod te razine, na 14.700 forinti.

Citigroup je tada istaknuo da je Ina važno poslovanje za MOL jer generira oko 20 posto MOL-ovog operativnog novčanog toka i važan je oslonac za budući rast.

Ina proizvodi 40 tisuća ekvivalenta barela nafte dnevno, što čini oko 40 posto MOL-ove konsolidirane proizvodnje.

Inina tržišna kapitalizacija iznosi oko 7,5 milijardi dolara, što znači da vrijednost MOL-ovog udjela u kompaniji iznosi 3,8 milijardi dolara, procijenili su početkom listopada u Citiju.

Agencija Standard & Poor’s u listopadu je pak, podsjećaju mađarski mediji, snizila izglede za dugoročni rejting MOL-a, koji iznosi „BB+“, zbog razvoja situacije oko udjela te tvrtke u Ini.

Agencija je tada objavila da taj njezin korak odražava vjerojatni učinak koji bi na MOL imala djelomična ili potpuna prodaja njegova udjela u Ini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...