Moroskok neće ni u Jazine, do daljnjeg na Ravnicama

Zadar je prije nekih 11 godina imao fontanu na moru ispred zgrade Maraske, čuveni moroskok, na koji su posljednjih godina svi zaboravili. Kako doznajemo od Eduarda Duke, direktora gradske tvrtke Obala i lučice trenutačno se još uvijek, repariran i konzerviran, nalazi na mjestu gdje Pauk služba dovozi pogrešno parkirana vozila – parkiralištu Obala i lučica na Ravnicama. Tamo ostaje do daljnjega dok se ne pronađe nova, bolja lokacija od prije navedene, odnosno do novog stavljanja u pogon. Naime, dok je bio na toj lokaciji moroskok je često izvlačen na remont uz ogromne financijske izdatke. Spomenutoj gradskoj tvrtki je Grad Zadar odredio da održava morsku fontanu. Iako je u lipnju istaknuo kako bi nova zahvalna i prikladna  lokacija za ovu atrakciju bila uvala Jazine, odnosno dio uz privezište za brodice, nakon  uređenja lučice Jazine i ta ideja je pala u vodu jer tamo jednostavno za takvo što nema mjesta uz plovni put.

– Moroskok se mora postaviti gdje nečemu služi, svojoj svrsi kao gradska atrakcija, ali o lokaciji se mora dobro razmisliti jer to nije proizvodno sredstvo koje ovisi o politici neke tvrtke. U ovome trenutku ne mogu dati više informacija jer ni sam ne znam što će se događati s moroskokom. No, činjenica je da je kao atrakcija potreban gradu. Svakako bi bilo dobro da se što prije pronađe adekvatna lokacija za njegovo postavljanje kako ne bi beskorisno ležao na Ravnicama. Treba pronaći novo rješenje jer se u Jazinama više nema gdje postaviti. Šteta je ne iskoristiti njegovu pojavu u turističkoj promociji grada, no dok se ne pronađe nova lokacija, koja ne ovisi o meni, do daljnjega ostaje na Ravnicama, zaključio je Duka.

Moroskok je predviđen za mirne lokacije na kojima nema velikih djelovanja mora i vjetra. Stara lokacija nije bila najsretnije rješenje jer je tamo bio veliki mehanički utjecaj mora, tako da se moroskok vrlo često kvario. Dok je tamo bio nekoliko su ga puta morali vaditi i popravljati.

– Naime, lokacija ispred stare zgrade Maraske nije bila najbolje pogođena zbog utjecaja mora, odnosno soli i algi. Tamo  je moroskok neprestano “plesao” na valovima, što je omogućavalo prodor mora u njegove osjetljive dijelove zbog čega se stalno kvario. Za svaki popravak trebalo ga je vaditi iz mora, a kako to nije brod, bile su potrebne specijalne dizalice i transport do lokacije za popravak, što je značajno poskupljivalo njegovo održavanje, pojasnio je još jednom Duka razloge uklanjanja ove atrakcije s njenog prvobitnog staništa.

Usprkos svemu, bilo bi vrijeme, nakon jednog desetljeća,  da nadležni i odgovorni za njegovo postojanje i postavljanje, s obzirom na utrošena financijska sredstva,  razmisle o tome gdje bi mu bila najbolja lokacija te ga konačno staviti u funkciju zbog koje je i napravljen.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...