Najstariji maslinik dobio gotovo pola milijuna eura!

Tisućljetni lunski maslinik danas je u novom ruhu. Tu su kamene kućice za prodaju izvornih proizvoda, klupe, sedam kilometara pristupnog puta i oznaka Europske Unije, čijim su novcem kupljena i električna vozila za obilazak.

Danijel Šegota je u masliniku svaki dan. ‘Obilazak jedan do dva puta dnevno, kad skupljamo, znači, po koševima – da vidimo ako je bilo nekih otpatka i toga i malo da vidimo je li sve u redu’, kazao je Danijel.

A posla je puno. Tu raste čak 80.000 stabala. Da bi dobili zaštitu i bolju promociju, pokrenut je projekt ‘Vrtovi lunskih maslina’. ‘Vrijednost projekta je nešto manje od 600.000 eura i 75 posto je financirano sredstvima europskih fondova. Ovaj projekt je prošao kada su odgovorni ljudi Središnje agencije vidjeli o kakvom se, vrijednom, lokalitetu radi’, kazao je Ante Dabo, gradonačelnik Novalje.

Europa, čini se, nije pogriješila jer samonikle masline imaju izuzetno dugu tradiciju. Maslinari procjenjuju u razgovorima sa starijim maslinarima da ima preko 1.000 stabala maslina starijih od 1.000 godina. Najstarije stablo, procjenjuje se, ima nevjerojatnih 1.600 godina, a čuvena je i lunska ‘čipka’ koju teško objašnjavaju i znanstvenici.

‘Procjena je da je lunske masline posjetilo 22.000 posjetitelja. Naravno, tu je tendencija porasta’, kazala je Tatjana Peranić Samardžija, direktorica TZ-a Novalje.

Zahvaljujući uređenju i europskom novcu, iduće sezone, očekuje se, ova veličanstvena stabla razgledat će 30.000 gostiju. Mislim da je Europa prepoznala jedan nebrušeni dijamant koga ćemo, nadam se, izbrusit do kraja ‘, kazao je Šegota.

Izgledi su dobri jer najstariji hrvatski maslinik dobio je novi sjaj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...