Napokon se otvara vrtić na Viru!

Služba za društvene djelatnosti Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji 22. studenoga ove godine izdala je rješenje kojim se Dječjem vrtiću „Smješko“ odobrava nastavak obavljanja djelatnosti ranoga dječjeg i predškolskog odgoja i naobrazbe te skrbi  u novoizgrađenoj građevini na adresi Franje Tuđmana 27a. Ovime je kompletirana sva potrebna dokumentacija te vrtić može započeti s radom u novim i suvremeno opremljenim prostorima.

Kronologija rada Dječjeg vrtića i problema koji se se u posljednje vrijeme nametnuli pred njim započinje 2001. godine kada je dječji vrtić s radom započeo u prostorijma unajmljenim od strane Maria Kapovića smještenima u ulici Borisa Krnčevića. Zakupljeni prostor uključivao je učionicu, igraonicu, garderobu i sanitarni čvor, a te 2001. godine za dvije skupine djece angažirane su bile dvije odgajateljice. Dječji vrtić „Smješko“ od početka djeluje uz punu financijsku potporu Općine Vir, njenog osnivača, odnosno usluga je bila poptpuno besplatna za sve korisnike. Uz to od 2004. godine dječji je vrtić uveo i dva besplatna obroka od kojih je jedan bio voćni te zapošljava dodatne djelatnike (2 odgojiteljice i kuharicu-spremačicu). Usluga najma prostora za dječji vrtić od 2001. do 2005. godine iznosila je 500 € mjesečno, plativo u kunama. Od 2005. Zakupnina je povećana na 1000 € mjesečno. Zakopodavac je čitavo vrijeme ugovorno bio suglasan plaćati utrošenu električnu energiju i vodu te ostale komunalne pristojbe, kao i osigurati adekvatno grijanje prostorija. Uslijed povećanja navedenih troškova za električnu energiju, vodu i grijanje zakupodavac Mario Kapović 2011. godine predaje Općini zahtjev za refundiranje navedenih troškova i to za 2008., 2009. i 2010. godinu. Zahtjevu je priložena i dokumentacija o nastalim troškovima, ali ne na ime zakupodavca već poslovnog objekta Ljekarna „Kapović“, koji se također nalazi u zgradi gdje se nalaze i prostorije vrtića. Po raspravi Općinskog vijeća o ovom problemu donijeta je odluka da se prihvati ovaj zahtjev i da se povećani troškovi refundiraju za razdoblje od 2006., kad su uočeni povećani troškovi zbog većeg broja korisnika, do 2010. godine. Općinske su vlasti, dakle, bile u potpunosti spremne ispuniti i ovaj zahtjev, iako po samom ugovoru to nisu bile dužne. Tada dolazi do nerazjašnjog raskida ugovora od strane najmodavca koji zahtjeva da se vrtić iseli u roku od mjesec dana. Vrtić se privremeno seli u dvoranu Župnog ureda u Viru gdje djeluje do kraja pedagoške godine. Kako je ovaj prostor bio privremen i neadekvatan za dužu aktivnost dječjeg vrtića isti je prestao raditi s djecom 31. kolovoza 2012. godine.

U međuvremenu su se pojavili i stanoviti problemi na izgradnji novog objekta u kojemu će biti smješten dječji vrtić. Potrebno je bilo izvršiti promjenu postojećeg projekta zbog određenih manjih zahvata na objektu te promjenjenih zakonskih propisa, a za što je Općina ishodovala svu potrebnu dokumentaciju te su radovi na  objektu nastavljeni i završeni početkom svibnja 2013. Zahtjev za tehnicki pregled i uporabnu dozvolu nadležnim je tijelima predan 28.svibnja 2013. U međuvremenu od polovice 2012. godine, od strane pojedinaca iz Vira, počeli su se vršiti pritisci putem velikog broja neosnovanih prijava te medijskim dezinformiranjem javnosti da objekat nemože dobiti dozvole jer se nalazi u jednosmjernoj ulici, kao i to da nema dovoljan broj parkirnih mjesta, da je prekoracena gradjevinska dozvola, da je objekt napravljen mimo dozvoljenih gabarita, da nemoze biti multifunkcionalan te da izvođači i nadzorni organ ne predaju dokumentaciju jer nisu plaćeni njihovi radovi. Pritisci se vrše na djelatnike Službe za društvene djelatnosti Ureda državne uprave u Zadru, županijskog ureda za izdavanje dozvola te na djelatnike ministarstva obrazovanja i prosvjete, a s ciljem opstruiranja izdavanja potrebne dokumentacije za djelovanje vrtića u novim prostorima. Ovakvo neodgovorno ponašanje pojedinaca, koji su intezivirani u predizborno vrijeme, dovelo je do otegotnih okolnosti u kojima se značajno produžio rok za izdavanje rješenja potrebnih za početak djelovanja dječjeg vrtića u novim prostorima. Prema riječima načelnika, koji je bio duboko zainteresiran za brzo rješenje ovog problema, svi se ovi navodi o vršenju pritisaka lako mogu provjeriti u institucijama na koje je pritisak vršen te u medijskoj arhivi lokalnih i nacionalnih medija.

Na posljetku su sva rješenja uredno ishodovana, čime Dječji vrtić „Smješko“ može započeti s djelovanjem u novim prostorima (tri učionice svaka sa sanitarnim čvorom i garderobom, multimedijalna dvorana, uredi zaposlenika,kuhinja, vanjsko igralište). Rad s djecom izvoditi će se u tri skupine radnim danom u vremenu od 6:30 do 16:30, odnosno po programu cjelodnevnog boravka za koji postoji suglasnost nadležnog ministarstva. Prema riječima ravnateljice Jagode Radović do sada je za boravak u vrtiću prijavljeno 68 djece (max kapacitet 72). U vrtiću je uz ravnateljicu zaposleno deset osoba i to 6 odgajateljica te po jedna kuharica, spremačica i administratorica. Plan je uvesti i vanjske suradnike i to za potrebe programa učenja stranih jezika te tjelesni odgoj, a osiguati će se i rad pedagoga. Naravno i ovi bi programi bili ponuđeni kao dodatni i besplatni sadržaji. Boravak djece u vrtiću i dalje će biti u potpunosti besplatan, uključujući i prehranu (tri obroka). Za primjer treba istaknuti kako se u obližnjem Zadru boravak djece naplaćuje po 700 kuna mjesečno plus troškovi prehrane, a uz dodatne programe(učenje stranih jezika, tjelesni ili glazbeni odgoj) i do 900 kuna plus prehrana.

U polivalentan objekt u kojem se pored dječjeg vrtića nalazi i ambulanta ukupno je uloženo 6,5 milijuna kuna, što uključuje PDV, od čega je 1,5 milijuna kuna sredstava iz proračuna RH za dio objekta u kojem se nalazi ambulanta, a ostalih 5 milijuna kuna izdvojeno je iz proračuna Općine Vir.

Dječji vrtić započeti će s radom u petak 29. studenoga u 9 sati, stoji u dopisu koji je medijima uputila Općina Vir.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...