Naredba HDZ-ovcima: “Na referendumu zaokružite ZA!

Vrh HDZ-a izdao je lokalnim organizacijama diljem zemlje naredbu: Počnite skupljati potpise za referendum o ćirilici, a 1. prosinca svaki HDZ-ovac mora izaći na referendum o braku i zaokružiti za.

Sjedne strane stola sjedili su predstavnici ‘Stožera za obranu hrvatskog Vukovara’ Tomislav Josić, Marijan Živković i Vlado Iljkić. Preko puta njih bili su saborski zastupnici HDZ-a i pravni eksperti Vladimir Šeks i Davorin Mlakar.

Moderator sastanka bio je prijatelj stožeraša, Vukovarac, ali i HDZ-ov zastupnik Zvonko Milas. Nakon gotovo četiri sata nastalo je precizno referendumsko pitanje koje bi trebalo jamčiti da Kukuriku-koalicija neće moći srušiti referendum o dvojezičnosti u Vukovaru. Globusov izvor s tog sastanka potvrdio je da su upravo Šeks i Mlakar sročili sljedeće pitanje:

‘Jeste li ‘za’ ili ‘protiv’ da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice?’

Taj prošlotjedni sastanak bio je prva konkretna pomoć HDZ-a Tomislava Karamarka Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara.

 

A to je tek početak, piše Globus

Javno obraćanje. Ovaj tjedan šef HDZ-a trebao bi se obratiti javnosti i pozvati građane da izađu na referendum građanske inicijative ‘U ime obitelji’ te da glasaju za unošenje odredbe u Ustav da je brak zajednica muškarca i žene.

U istom obraćanju šef HDZ-a pozvat će građane da potpišu peticiju za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti u Vukovaru.

Nakon njega to bi u svojim sredinama trebali napraviti ostali poznatiji HDZ-ovci, dakle saborski zastupnici i članovi Predsjedništva stranke.

To će biti samo predstava za javnost u kojoj će HDZ-ovi šefovi samo poslati poruku.

Za to vrijeme u potpunoj se tajnosti odvija cijela akcija.

Tako je još prošli tjedan Predsjedništvo HDZ-a dalo naputak županijskim organizacijama da se pripreme za prikupljanje potpisa za raspisivanje vukovarskog referenduma. Ovi su taj naputak spustili na gradske organizacije, a ovi na temeljne ogranke.

Vrh HDZ-a u tom naputku županijskim organizacijama nije spominjao referendum o braku koji bi se trebao održati 1. prosinca.

Nije, jer su HDZ-ove lokalne organizacije već uključene. Još proljetos zajedno s volonterima iz katoličkih župa marljivo su sakupljali potpise. Ovog i slijedećeg tjedna predsjednici temeljnih ogranaka intenzivno održavaju stranačke sastanke na kojima traže široku mobilizaciju.

‘Svaki HDZ-ovac mora izaći na referendum o braku i zaokružiti za’, glasi naredba.

Mladež HDZ-a je po društvenim mrežama raširila naputak za studente kako mogu glasovati u mjestu studiranju tako da se ne moraju vratiti doma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...