Nećete vjerovati što je prava tajna vitkosti

Imate nekvalitetan san? Svake noći idete u krevet u različito vrijeme? Ne čudite se onda što imate koji kilogram viška.

Ako želite smršavjeti, a niste ljubitelj vježbanja, najnovije istraživanje može vam ponuditi dobrodošlu alternativu. Ljudi koji svakoga dana u isto vrijeme idu na spavanje mršaviji su od onih koji imaju neredovit ritam odlazaka na spavanje, pokazuje istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Health Promotion.

Znanstvenici su proučavali više od 300 žena u dobi od 17 do 26 godina i to u razdoblju od nekoliko tjedana. Otkrili su da najmanji postotak masti u tijelu imaju one koje su imale dosljedan ritam spavanja.

Uočeno je da žene koje spavaju manje od 6,5 sati ili više od 8,5 sati noću imaju više tjelesne masti, odnosno imaju veće šanse za veći postotak tjelesne masti u budućnosti.

‘Neredovito spavanje utječe na hormone, a oni utječu na povećanje masti u tijelu. Svi mi imamo unutarnje satove koji utječu na našu fiziologiju’, istaknuo je profesor Bruce Bailey. Dodao je da se kvaliteta sna može poboljšati redovitom tjelovježbom, prozračenom spavaćom sobom te tišinom i mrakom u spavaćoj sobi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...