Netanyahu: “Učinit ćemo sve kako bismo uvjerili sile i njihove čelnike da ne zaključuju loš dogovor s Iranom!”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da će Izrael prije nastavka pregovora s Teheranom 20. studenoga učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi uvjerio međunarodnu zajednicu da ne sklapa “loš dogovor” o iranskom nuklearnom programu.

“Učinit ćemo sve kako bismo uvjerili sile i njihove čelnike da ne zaključuju loš dogovor s Iranom”, rekao je Netanyahu na sjednici vlade. “No, ne smijemo se zavaravati, postoji čvrsta volja za postizanje dogovora”, dodao je premijer. “Nadam se da će se postići dobar dogovor koji će omogućiti da se Iran djelomično ili u cijelosti onesposobi da proizvede atomsko oružje”.

Nakon napetog susreta u Tel Avivu u petak s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem Netanyahu je upozorio da je dogovor o kojemu se pregovara s Iranom, vjekovnim neprijateljem Izraela, “veoma loš”.

Intenzivni trodnevni pregovori Irana i šest svjetskih velesila u Ženevi završili su se u noći na nedjelju bez dogovora o iranskom nuklearnom programu. No, britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je u nedjelju da je prijedlog “na stolu” i da je dogovor moguć.

Izrael, kojeg smatraju jedinom nuklearnom silom u regiji i Zapad optužuju Iran da se iza civilnog nuklearnog programa zapravo skriva vojni, što Teheran niječe ističući da ima pravo na razvoj civilnog nuklearnog programa. Izrael je već više puta prijetio preventivnim napadom na iranska nuklearna postrojenja.

 

Izrael će u američkom Kongresu pokušati spriječiti dogovor s Iranom

Izrael će iskoristiti svoj utjecaj u američkom Kongresu ne bi li spriječio dogovor o iranskom nuklearnom programu, rekao je u nedjelju jedan ministar uoči nastavka pregovora o tom pitanju 20. studenoga.

“Prije nastavka pregovora vodit ćemo kampanju u Sjedinjenim Državama među desetak kongresnika kojima ću osobno razložiti da je u pitanju sigurnost Izraela”, rekao je ministar gospodarstva Naftali Bennett, dodajući za vojni radio da u utorak putuje u SAD.

Priznao je da postoje “razlike” u odnosu na administraciju predsjednika Baracka Obame koji zajedno s drugim silama želi postići dogovor s Teheranom. “Ako za deset godina u New Yorku eksplodira atomska bomba sakrivena u putnoj torbi ili na Rim padne raketa s nuklearnom bojevom glavom, moći ćemo reći da će za sve to biti krivi ustupci koji se čine” Iranu, dodao je Bennett.

Naporni trodnevni pregovori Irana i šest svjetskih sila završili su se u nedjelju u Ženevi bez dogovora o iranskom nuklearnom programu za koji se sumnja da mu je namjera proizvesti atomsko oružje.

Nakon napeta susreta u petak u Tel Avivu s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovo je istaknuo da je dogovor o kojemu se pregovara s Iranom, vječnim neprijateljem Izraela, “veoma loš dogovor”.

Zamjenik izraelskog ministra obrane Danny Danon kazao je pak da će “za dvije i pol godine netko drugi biti u Bijeloj kući”. “Ne budemo li imali izbora, Izrael će djelovati, zato smo i stvorili zračne snage”, rekao je Danon.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...