Nije silovanje ako je brat silovatelja djelatnik policije!

Maloljetnica koja je u noći s 2. na 3. studenog pretrpjela brutalno silovanje petorice mladića (22, 19, 18, 17 i 16 godina) na zadarskoj plaži Kolovare, u policijskoj postaji zadržana je nekoliko sati na ispitivanju, a tek tada upućena na liječnički pregled u zadarsku bolnicu.

Zadarska policija je dvojicu počinitelja privela 8. studenog, a trojicu dan kasnije. Kako neslužbeno doznajemo brat jednog od petorice je policajac, a glasnogovornik zadarske policije Elis Žonda kojega smo zatražili za komentar ove informacije, nam zbog zakonskog ograničenja policije ovu informaciju nije mogao potvrditi. No, ističe kako ta informacija odašilje krivu poruku u javnosti jer je, tvrdi Žodan, policija svoj posao obavila korektno i prema zakonskim propisima.

No, među Zadranima se već može čuti kako je upravo to što je brat silovatelja policajac razlog što se navedeno kazneno djelo karakterizira kao spolni odnos bez pristanka, a ne kao silovanje, za što je predviđena manja kazna.

Upravo ta karakterizacija djela najviše sablažnjava javnost. Naime, za kazneno djelo koje se vodi kao spolni odnos bez pristanka je predviđena dvostruko manja kazna zatvora nego za silovanje. Tako da za spolni odnos bez pristanka optuženici mogu dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora, dok je za silovanje predviđena kazna od jedne do 10 godina zatvora.

“Ono što svi mediji krivo prenose je da je policija okarakterizirala ovo kazneno djelo kao spolni odnos bez pristanka, no to nije točno. Policija nema veze s tim, nego je državni odvjetnik taj koji na temelju predočenih mu dokaza daje kvalifikaciju kaznenom djelu, a tako je bilo i u ovom slučaju”, rekao je Žodan.

 

Nije joj pružena psihološka pomoć

Prilikom ispitivanje djevojke, koja je slučaj došla prijaviti 3. studenog u pratnji majke, nije bio prisutan psiholog, a kako doznajemo djevojci niti nakon završenog višesatnog ispitivanja nije pružena psihološka pomoć.

Žodan je u razgovoru za Index potvrdio kako je ispitivanje bilo dugotrajno kako bi policija prikupila sve relevantne dokaze, a djevojku su kaže, ispitivale policijske službenice posebno obučene za seksualne delikte.

“Psiholog nije bio prisutan jer za to nije bilo potrebe. Djevojka nije bila u toj mjeri psihički rastrojena da bi je poslali na psihijatarski pregled. Osim toga s njom je bila majka, koja niti u jednom trenu, zajedno s djevojkom koja je maturantica, nije zatražila psihološku pomoć”, rekao nam je Žodan.

Policiji je trebalo pet odnosno šest dana da privede sve osumnjičene jer su, kaže Žodan, morali prikupiti sve dokaze i napraviti rekonstrukciju događaja te potom kontaktirati počinitelje i njihove obitelji budući da su dvojica od njih maloljetni. To je kaže opsežna procedura, koja zahtjeva vremena.

 

Pritvor od mjesec dana

Petorica počinitelja koja su se, procjenjuje se, pet sati seksualno iživljavala nad djevojkom nalaze se u pritvoru. Sudac Boris Radman, koji je zadužen za dvojicu počinitelja, za Index je rekao kako im je odredio pritvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i okolnosti da bi mogli počiniti isto kazneno djelo, te da ukoliko bude osnova za to, pritvor im se po isteku može produžiti.

Kazna za rasporenu kobilu i silovanu djevojku ista

Dvojica od petorice silovatelja, već su od ranije poznati zadarskoj policiji, a protiv njih se još uvijek vodi kazneni postupak u kojem ih se tereti za krađu mesa.

Još jedan brutalan čin izvršili su ranije ove godine. U veljači su na Velebitu dvojica od njih, 17-godišnjak i 22-godišnjak, pištoljem ubili i rasporili bređu kobilu, a potom su noževima isjekli meso koje su potom prodali. Komadajući kobilu, iz utrobe su izvadili i ždrijebe te ga ostavili da ugine.

Doznajemo kako je jedan od mladića mesar koji je doveden na Velebit s namjerom da rastrančira meso kobile kako bi ga kasnije mogli prodati.

Žodan nije mogao potvrditi da se radi o istim osobama koje su brutalno silovali djevojku na zadarskoj plaži, no potvrdio je da se ovaj slučaj doista dogodio.

“Vlasnik kobile u veljači je prijavio da mu je netko usmrtio životinju i ukrao meso. Prikupljenim dokazima pokazalo se da su ukrali oko 180 kilograma mesa vrijednog nekoliko tisuća kuna. Kazneno djelo izvršeno je u svrhu imovinske koristi pa su optuženi za krađu mesa. U svibnju smo uhitili mladiće, koji su potom pušteni, a cijeli postupak je još u tijeku”, rekao je Žodan.

Za krađu je dodaje, predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, isto koliko bi mogli dobiti i za brutalno silovanje djevojke jer se, podsjećamo, ne radi o kaznenom djelu silovanja već kaznenom djelu koje se karakterizira kao spolni odnos bez pristanka.

Još jedan apsurd kaznenog zakona je podatak da je za kazneno djelo iživljavanja i mučenja životinja predviđena kazna zatvora do godine dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...