Nikako se ne možete ugrijati? Evo što radite krivo

Zaboravite na vunenu kapu, smanjite grijanje, pijte kavu bez kofeina, jedite puno proteina. Ovo su samo neki iznenađujući načini za ugrijati se ove zime.

Topli kaputi, šalovi i kape već su u upotrebi i griju vas s prvim zimskim temperaturama. No osim tople odjeće, ako ste zimogrozni, ima nekoliko iznenađujućih i neočekivanih načina za utopliti se.

Evo nekih od njih.

Ne pojačavajte centralno grijanje 
‘Kada izađete iz jako tople kuće vani na hladnoću, taj nagli prijelaz može uzrokovati promjene u tankim krvnim žilama što može uzrokovati takozvanu Raynaudovu bolest’, kaže John Scurr, vaskularni kirurg s University College Hospitala u Londonu. Zbog toga krvne žilice doživljavaju svojevrsni grč, krv se povlači iz njih osjećajući hladnoću i bol.
Da biste to izbjegli, ne pregrijavajte stan, već temperaturu držite oko 20 stupnjeva.

Pijte kavu ili čaj bez kofeina
Ako ste mislili da će vas topla kava za van koju pijete na putu do posla ugrijati, prevarili ste se. Zbog kofeina iz kave, smanjuje se tjelesna temperatura.
Naime, doktorica Eddie Chaloner vaskularna kirurginja iz Lewisham General Hospitala, kaže kako kofein blokira neke receptore u krvi pa ćete prije izgubiti toplinu. Naime, uz kavu s kofeinom ćete prije osjetiti hladnoću. Probajte s čajem od đumbira koji prirodno ima svojstva zagrijavanja.

Ne stavljajte ruke u džepove
Oduprite se potrebi da prilikom hodanja na hladnoći ruke stavite u džepove. Stručnjaci savjetuju da je bolje hodati s rukama pored tijela koje će, dok se njišu, potaknuti cirkulaciju i lakše ugrijati tijelo.

Jedite puno proteina
Probavljanje proteina uzrokovat će da se tjelesna temperatura povisi i to znatno više nego kada jedete ugljikohidrate i masnoće, tumačinutricionistkinja Sarah Schenker. 
‘Naime, tijelo ulaže dodatan napor da probavi proteine u usporedbi s ostalom hranom, stoga koristi dodatnu energiju i proizvodi toplinu, koja nam pomaže da nam bude toplije.

Ne nosite vunenu kapu
‘Oko 30 posto tjelesne topline gubi se kroz glavu, stoga kod biranja zimske kape treba pripaziti da pokriva i uši’, kaže doktor Andrew Camilleri, stručnjak otorinolaringolog. Bolje je odabrati flis nego vunu.
Flis, naime, između glave i tkanine zadržava topao zrak i pravi sloj izolacije držeći glavu još toplijom.

Rastegnite prste u krevetu 

Samo nekoliko vježbica ispod plahte učinit će da se osjećate toplije kada se ustanete iz kreveta. Dvadesetak puta povucite nožne prste naprijed natrag, a potom malo razgibajte gležanj, deset puta u svakom smjeru. Ove vježbe će vam potaknuti cirkulaciju i ugrijati tijelo.

Ugrijte cipele na radijatoru 

Stopala je najteže držati toplima, jer kada je hladno, krv brže kola oko vitalnih organa. Stoga zagrijte cipele pa je veća vjerojatnost da će se i noge brže ugrijati.

Nemojte biti sami kod kuće 
Umjesto da ste u hibernaciji kod kuće, radije se družite s prijateljima i odmah će vam biti toplije. Naime, u istraživanju Sveučilišta Toronto ustanovljeno je kako su ljudi koji se druže i imaju razvijenu socijalnu mrežu sobnu temperaturu procijenili višom nego oni koji su izjavili da se osjećaju socijalno izoliranima.
Naime, kada ste okruženi ljudima i kada se družite, ne obraćate pažnju da druge stvari pa tako ni na sobnu temperaturu, a druženje u domu imat će sličan učinak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...