Nove regije neće imati ni sjedišta ni administraciju

Dok dio gradonačelnika i župana tekući Vladin prijedlog izmjena regionalnog ustroja države žustro napada tražeći za svoje sredine, Zadar i Knin primjerice, status sjedišta budućih planskih područja, regionalne političke stranke upozoravaju kako takvi zahtjevi lokalnih vlasti promašuju smisao predloženih promjena. Planska područja, kaže predsjednik Međimurskog demokratskog saveza Željko Pavlic, neće imati ni sjedišta, ni pravnu osobnost.

– Nešto drugo je problematično u prijedlogu Zakona o regionalnom razvoju, u dijelu koji se odnosi na planska područja. A to je formiranje triju tijela, savjeta, agencije i partnerskih vijeća, koja bi trebala koordinirati rad planskih područja i u kojima bi pretežiti utjecaj imali predstavnici središnje države. Znači, predstavnici županija koje čine određeno plansko područje, neće moći u spomenutim tijelima obavljati onu zadaću koja im pripada po Ustavu i za što su im birači dali povjerenje, a to je zaštita županijskih, lokalnih interesa – ističe Pavlic.

I prema postojećem zakonodavstvu, navodi naš sugovornik, županije se mogu uvezivati radi privlačenja novca iz kohezijskih fondova Europske unije, pa nije, zaključuje, bilo potrebno osmišljavati planska područja.

– Točno je da zakon, kako kaže potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ne ukida županije, gradove i općine. No, ocjenjujemo da ovako predloženo rješenje prenosi zadaću osmišljavanja i provedbe regionalnog razvitka sa županija na središnju vlast, a to je protuustavno – smatra predsjednik MDS-a, čije stavove podržava i riječki Primorsko-goranski savez.

IDS se također usprotivio Grčićevu prijedlogu regionalnog ustroja i razvoja, no s drukčijih polazišta jer smatraju neprihvatljivim da u nazivu planskog područja Sjeverni Jadran i Lika što bi trebao uključivati i Istarsku županiju, nema imena Istre. Iz toga bi se dalo iščitati da bi u IDS-u pristali na zasebno plansko područje, što za Zadar isto tako traži i njegov gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...