Oluje prijete američkom Srednjem zapadu: Stižu orkanski vjetrovi, obilne kiše i tuče

Olujni sustav koji se brzo kreće i koji je stvorio najmanje jedan tornado u američkoj saveznoj državi Illinois, zaprijetio je u nedjelju državama Srednjeg zapada SAD-a u kojima živi 53 milijuna stanovnika, rekli su dužnosnici meteorološke službe SAD-a.

“Velik i krajnje opasan tornado” uočen je blizu Washingtona u državi Illinois, na oko 233 kilometra jugozapadno od Chicaga, priopćila je Nacionalna meteorološka služba.

Snimke iz Washingtona pokazuju zgrade u ruševinama. “Mnogo je krhotina”, rekla je za postaju Weather Channel Sara Sparkman, glasnogovornica zdravstvenih službi okruga Tazewell u Illinoisu gdje se nalazi Washington. “Znamo da su u nekim zajednicama organizirana skloništa jer su ljudi zbog oluje morali napustiti svoje domove”.

Sparkman je dodala da je oluja nanijela štete u Washingtonu i Pekinu, južno od Peorije.

Nepogodu je izazvao brzi olujni sustav koji ide prema Chicagu i ugrožava velike dijelove Srednjeg zapada opasnim vjetrovima, olujama i tučama, priopćila je meteorološka služba SAD-a. “Nalazite se u situaciji opasnoj po život… odmah nađite sklonište”, upozorila je služba stanovnike područja ugroženih olujom.

“Izgleda da je najteže pogođen južni dio države”, rekao je za televiziju ABC-7 Mike Masters, čelnik službe domovinske sigurnosti u okrugu Cook kojemu pripada Chicago, no upozorio i da je još “vrlo, vrlo rano”.

Agencija za zrakoplovstvo Chicaga priopćila da je promet obustavljen na obje zračne luke Chicaga.

“Očito imamo vrlo opasnu situaciju i ona tek počinje”, rekla je novinarima na konferenciji za tisak Laura Furgione, zamjenica ravnatelja Nacionalne meteorološke službe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...