Stabla na cestama, udari bure i do 200 km/h, pao prvi snijeg!

Jako nevrijeme pogodilo je noćas veći dio zemlje. Riječ je o cikloni koju je Crometeo nazvao Teodor. Padala je, a u nekim dijelovima i dalje pada jaka kiša. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) na Zavižanu pada umjeren snijeg, već ga je napadalo osam centimetara. Prve ovosezonske pahulje padaju i na Sljemenu.

Na Jadranu puše orkanska bura, a u unutrašnjosti zemlje jak sjeverac. Crometeo je noćas oko tri sata javljao kako je na otoku Susku zabilježen orkanski udar bure od gotovo 120 km/h. Istramet navodi kako je točno u 6 sati ujutro na vrhu Učke izmjeren udar bure od 47 m/s, odnosno 170 km/h. Uz to, tijekom dana se podno Velebita očekuju udari jači od 200 km/h!

Negdje oko ponoći u Zagrebu su udari vjetra bili oko 60 km/h. Ceste u Zagrebu su pune granja i smeća, a vjetar je rušio i kontejnere i kante za smeće. Vatrogasci su imali veći broj intervencija.

U Rijeci su sve dežurne službe na terenu, vjetar je rušio stabla, prevrtao je kontejnere.

 

Izdali crveni alarm

Podsjetimo, unutar Meteoalarma, servisa za vremenska upozorenje na ekstremno vrijeme, DHMZ je u nedjelju za područje Istre, Kvarnera i podvelebitskog kanala izdao crveni, najveći stupanj upozorenja. Za Liku, splitsku i zagrebačku regiju izdano je narančasto upozorenje za vjetar, a za splitsku regiju i narančasto upozorenje za obilne oborine.

 

Nevrijeme oštetilo Taxi

Zatvorene dionice

HAK jutros javlja kako su za sav promet zbog orkanskog vjetra zatvoreni autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje u oba smjera, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica u oba smjera, državna cesta D54 Maslenica- Zaton Obrovački, Krčki i Paški most, Jadranska magistrala (D8) od Bakra do Svete Marije Magdalene te riječka obilaznica između čvorova Orehovica i Škurinje u oba smjera.

Na autocesti A7 od čvora Draga do Šmrike ( D8), na autocesti A2 Zagreb- Macelj između čvorova Krapina i Đurmanec i na A7 između čvorova Vežica i Draga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I . i II. skupina). Dionica riječke obilaznice između čvorova Čavle i Orehovica otvorena je samo za osobna vozila. Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 između tunela Male Kapele i čvora Otočac te čvorova Zadar 2 i Pirovac.

U prekidu su trajektne linije Valbiska-Merag, Brestova-Porozina, Valbiska- Lopar, Prizna- Žigljen i Stinica- Mišnjak, te katamaranske Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Korčula-Hvar-Split.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni zemlje i kamenja. Zbog toga HAK poziva vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Za sav promet je zatvorena Sljemenska cesta u Zagrebu zbog srušenih stabala.

 

Vjetrovito i kiša

U ponedjeljak će biti oblačno s oborinama, vrlo vjetrovito i hladno. Temperature zraka će biti od 5 stupnjeva na zapadu do 12 stupnjeva Celzija na istoku, a u gorju od 0 do 4 stupnja Celzija. Na Jadranu će biti od 9 do 16 stupnjeva Celzija. U utorak će biti promjenjivo i pretežno oblačno. Kiša će padati na kopnu te u Dalmaciji, a u Lici je moguć snijeg. Temperature će biti od 2 do 8 stupnjeva u unutrašnjosti, a na Jadranu od 10 do 16 stupnjeva Celzija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...