Silovateljima 17-godišnje Zadranke prijeti 10 godina!

Županijski državni odvjetnik Ivan Galović potvrdio je za Slobodnu Dalmaciju da će u petak doći do promjene kvalifikacije kaznenog djela u slučaju petorice mladića koji su sudjelovali u monstruoznom serijskom seksualnom iživljavanju nad 17-godišnjom maturanticom na zadarskim Kolovarama. Iako ih je nakon višesatnog iživljavanja nad djevojkom te njihovog uhićenja, policija kazneno prijavila za spolni odnos bez pristanka, Županijsko državno odvjetništvo predmet će nakon istrage ipak okvalificiralti kao silovanje.

– U ovoj fazi Županijsko državno odvjetništvo preuzet će predmet kao silovanje. Konačnu kvalifikaciju utvrđujemo mi, a ne policija, i to smo utvrdili istragom – kazao je Galović.

Nakon što je djevojka 3. studenog došla u policiju sa majkom nakon čega su joj liječničkim pregledom utvrđene lakše tjelesne ozlijede i spolni odnos sa više muškaraca, policija je nakon pet dana istrage privela petoricu mladića u dobi od 16, 17, 18, 19 i 22 godine pod sumnjom da su sudjelovali u serijskom silovanju.

Međutim, nakon kriminalističke obrade i razgovora, utvrdila je blažu kvalifikaciju koja podrazumijeva da je bila riječ o spolnom odnošaju bez pristanka. Riječ je o blažem kaznenom djelu protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa za koje je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Kako se kod silovanja traži primjena sile ili prijetnje predviđena je stroža kazna od jedne do deset godina zatvora.

– Od izjave da se “nešto dogodilo“ intenzivnom istragom otkrili smo sve počinitelje i podnijeli kaznenu prijavu. Sada je sve na državnom odvjetništvu koje će istragom utvrditi sve ostale okolnosti ovog događaja – kazao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije nakon što je mladićima određen jednomjesečni pritvor zbog utjecaja na svjedoke.

Oni su u policiji sve priznali međusobno optužujući jedan drugog, a dijelovi stravičnog događaja izašli su u javnost. Dok je zapomagala na plaži, djevojku je uočila prolaznica koja joj je pomogla da dođe kući. Bila je izudarana, a na njoj su bili tek dijelovi odjeće. Majka ju je pronašla u mraku stana oderane usnice i rastrgane odjeće. Na nozi je imala samo jednu tenisicu, a kada ju je zgrožena upitala što se dogodilo, 17-godišnjakinja se ničega nije sjećala.

Nakon što su više od sat vremena tražile njezine stvari razbacane po plaži zaputile su se u policiju gdje je majka dežurnim policajcima opisala u kakvom je strašnom stanju pronašla kćer. “Molim vas, utvrdite što se dogodilo“, kazala im je.

Djevojka se jučer, kako doznajemo, vratila na nastavu. Prema izjavi djelatnika škole sama je izrazila želju da se vrati u školu gdje se, kako je kazala, osjeća zaštićeno.

– U sklopu škole imamo izvanredne stručnjake, pa tako i psihologinju, koja će s njom raditi. Danas nas očekuje još jedan sastanak uz ovaj događaj, ali za sada se stvari odvijaju povoljno po našu učenicu. Mi ćemo joj svojom podrškom pomoći najbolje što možemo – kazali su u školi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...