Premilovac: “Sapunaru sam oprane eure davao ispred Gimnazije u Zagrebu”

Igor Premilovac detaljno je istražiteljima priznao kako je preko svoje tvrtke Remorker International u Pragu te nekoliko firmi u Zagrebu koje je kontrolirao izvlačio novac za Josipa Sapunara i “ekipu” iz Hrvatskih autocesta.

Jutarnji list ekskluzivno donosi neke detalje priznanja Igora Premilovca. Istražiteljima je rekao da je Sapunara upoznao na jednom druženju veće grupe ljudi kada su razmijenili podatke. Sapunar mu je tada rekao gdje i što radi, a Premilovac mu je rekao da se bavi marketingom i financijama i spomenuo da zna na koji način doći do gotovine.

– Prilikom našeg sljedećeg susreta, do kojeg je došlo nekoliko dana kasnije, Sapunar me pitao mogu li, ako netko plati određeni novčani iznos na tvrtku, donijeti gotov novac natrag onome tko ga je uplatio. Rekao sam mu da to mogu, ali mu nisam želio odati način na koji to mogu učiniti – izjavio je Premilovac ispričavši da je Sapunar potom predložio poslovnu suradnju.

Sapunar mu je davao imena tvrtki, a on je sastavljao ugovore između tih društava i tvrtki koje je on kontrolirao. Radi se o firmama Pean komunikacije, Bader agenciji i još nekoliko firmi koje su za njega osnovali njegovi prijatelji. Premilovac je potom sastavljao i fiktivne fakture te ih je ispostavljao, sukladno Sapunarovim nalozima, Viaduktu i ostalim prije navedenim poduzećima.

– Zatim sam čekao da ta društva na koja me uputio Sapunar izvrše uplatu na račun tvrtki koje sam kontrolirao. Nakon izvršene uplate sastavljao sam ugovore u kojima su kao izvršitelji usluga naznačene tvrtke Pean komunikacije i druge, a trgovačko društvo Remorker International kao naručitelj usluga. Tako bi ta društva izvršila uplatu na račune Remorkera u Austriji…

Novac s računa Remorkera podizao sam i predavao ga Josipu Sapunaru umanjeno za postotak koji mi je obećao, a kretao se od 10 do 20 posto po pojedinoj fakturi. Novac sam Sapunaru predavao kod gimnazije u Križanićevoj ulici u Zagrebu – ispričao je Premilovac, doznaje Jutarnji.hr.

Uz fiktivnu suradnju s Viaduktom kontaktirao s tamošnjim direktorima, Damirom Kezeleom, ali je spominjao i Ivana Berketa.

– S Kezeleom sam dogovarao koje će navodne usluge biti navedene u ugovoru i koliki iznos mora biti naveden u fakturi. Poznato mi je da se ovaj dogovor s Viaduktom odnosio na projekt Gaženicu za koji sam siguran da se radi o nekakvom građevinskom projektu.

Taj naziv Gaženica mi je zadao Kezele iz Viadukta – rekao je Premilovac. Inače, Viadukt je od HAC-a dobio posao gradnje spojene ceste Zadar 2 – Gaženica, i to, prema optužbi, na namještenom natječaju, zbog čega je šefove HAC-a morao kasnije “nagrađivati”.

Premilovac je ispričao da ga je, s odgovornom osobom austrijskog Strabaga, Sapunar osobno upoznao u jednom kafiću u Zagrebu. Sve vezano uz fiktivnu suradnju sa Strabagom Premilovac je, kako je naveo, dogovarao s Georgom Gablerom. Tijekom 2009. više puta odlazio je kod Gablera u Beč. Posebno se morao potruditi oko prateće dokumentacije jer je Gebler inzistirao na tome kako bi cijela operacija izgledala kao legalno i uobi čajneo poslovanje .

– S Georgom Gablerom sam dogovorio da će se plaćanje izvršiti u šest mjesečnih rata… Po mom sjećanju, Remorkeru je isplaćeno ukupno milijun eura – istaknuo je Premilovac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...