Puljić: “Brak je životna zajednica žene i muškarca”

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je pismo javnosti vezano uz predstojeći referendum. Ističući kako je brak životna zajednica žene i muškarca, osvrnuo se i na činjenicu kako se referendum održava prvu nedjelju Došašća. Tada slavimo, kako navodi, rođenje spasitelja Isusa Krista koji je svojim rođenjem posvetio svaku ljudsku obitelj.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

“Brak je životna zajednica žene i muškarca” naslov je dopisa zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića kojeg je u svezi održavanja referenduma uputio svećenicima, Bogu posvećenim osobama i katehetama u Zadarskoj nadbiskupiji, navodeći i konkretne odredbe. Nadbiskup ističe da se referendum održava na prvu nedjelja Došašća kad počinje priprema za Božić, rođendan Isusa Krista koji je svojim rođenjem u Nazaretskoj obitelji posvetio svaku ljudsku obitelj. “U adventskom ozračju pozvani smo odgovoriti potvrdno na referendumsko pitanje. Potvrdan odgovor u skladu je s onim što o ženidbenom savezu muške i ženske osobe govori Zakonik kanonskog prava (kan. 1055) i Katekizam Katoličke Crkve (br. 1601). Obitelj je intimna zajednica bračnog života i ljubavi, a zvanje za ženidbu upisano je u samu narav muškarca i žene. Zbog toga je ženidbeni savez muškarca i žene Isus uzdigao na dostojanstvo svetog sakramenta” poručuje mons. Puljić. Potiče da se u tjednu pred referendum u prikladno vrijeme omogući vjernicima u župama i drugim zajednicama klanjanje pred Presvetim, molitva krunice ili Služba Riječi, gdje će se moliti za obitelji i očuvanje dostojanstva braka kao životne zajednice žene i muškarca. “I neka ih se pri tom potakne da zaokruže odgovor “Za”. Time potvrđuju istine kršćanske vjere i čuvaju zalog naše budućnosti” poručuje nadbiskup Puljić.

Mons. Puljić upozorava kako su neki mediji neprofesionalno pisali o temi referenduma. “Usprkos poštivanja pravne procedure sa strane građanske inicijative “U ime obitelji”, uočeni su brojni primjeri netrpeljivosti prema nositeljima te inicijative. Premda u temeljnim odredbama Obiteljskog zakona RH stoji da je “brak zakonom uređena životna zajednica žene i muškarca” (članak 5), u velikom dijelu medija pisalo se i govorilo o neustavnosti takve akcije te podmetalo duh diskriminacije i nesnošljivosti. Prozivalo se i Katoličku Crkvu u Hrvatskoj i njene predstavnike kako nisu u suglasju s papom. Neki su se političari natjecali kako što zornije sugerirati građanima da budu ‘protiv’, a to je otežavalo kvalitetnu raspravu koja bi pomogla građanima da slobodno i osobno donesu svoju odluku” piše zadarski nadbiskup i potiče da se na svim misama u nedjelju Krista Kralja, 24. studenog i na prvu nedjelju Došašća, 1. prosinca, pročita poruka koju su uputili biskupi HBK povodom održavanja ustavotvornog referenduma o braku. “Poruka je upućena u prvom redu vjernicima katolicima, ali i svim ljudima dobre volje koji se zauzimaju za promicanje braka kao zajednice muškarca i žene” poručuje mons. Puljić. Podsjeća i kako su visoki predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj sa svog devetog međureligijsklog susreta u Zagrebu 12. studenog pozdravili odluku Hrvatskog sabora o raspisivanju referendum; pozvali su sve vjernike, katolike, pravoslavce, protestante, židove, muslimane i druge, da u nedjelju, 1. prosinca izađu na referendum i svojim glasom osiguraju ustavnu zaštitu braka, jer brak je zajednica žene i muškarca, te kao takva najbolje mjesto za primanje i podizanje djece i temeljna jedinica svakog društva.

“Organizacijski odbor Građanske inicijative “U ime obitelji” najavio je da će župnim uredima dostaviti određenu građu prigodom referenduma. Upozoravam da u crkvi mogu o referendumu govoriti samo svećenici prema izloženim smjernicama. A akcije koje organizira i promiče spomenuti Odbor Građanske inicijative “U ime obitelji” neka se odvijaju izvan crkve uz eventualnu župnu tehničku pomoć. Svećenik ih može najaviti u crkvi među oglasima koje daje na svršetku svete mise. Neka Bog blagoslovi sva plemenita nastojanja u prilog božanske ustanove braka i obitelji” piše nadbiskup Puljić. Predlaže da se u misi nakon popričesne ili tijekom drugih molitava i pobožnosti moli za obitelj na način: Gospodine, Bože naš! Htio si da tvoj Sin postane čovjekom i bude članom ljudske obitelji, te tako upozna ljudske brige i radosti, očekivanja, nade, tjeskobe i žalosti. Blagoslovi, molimo te, sve naše obitelji koje su utemeljene sakramentom ženidbe i posvećene darom života. Pomozi očevima i majkama biti vjerni u ljubavi, postojani u molitvi, gorljivi u apostolatu i djelima dobrotvornosti. A njihovoj djeci daruj duha zahvalnosti prema roditeljima i potrebnu poslušnost prema onima koji im dobro žele. Neka svi članovi naših obitelji riječju i primjerom svjedoče svoju vjeru kako bi u trajnom zajedništvu Katoličke Crkve mogli uživati obilje Božjeg blagoslova, zdravlja, sloge i mira ovdje na zemlji, a u nebu vječno spasenje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...