Referendum će biti valjan ako je glasovalo 40% birača

Saborska radna skupina za promjene Ustava utvrdila je prijedlog nacrta promjena. Nacrt će uputiti Odboru za Ustav, koji bi, prema najavama njegova predsjednika Peđe Grbina, u četvrtak na sjednici ipak trebao otvoriti javnu raspravu o ustavnim promjenama. Ni oko ovih prijedloga ne postoji suglasje svih stranaka, pa se tako HDZ, kojemu ni jedan prijedlog nije prihvaćen, ne slaže s nacrtom.

Nacrt regulira pet područja – ukida se zastara za teška ubojstva, područna samouprava zamjenjuje se pojmom regionalna samouprava, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina donosi se po proceduri promjene Ustava, dakle u tri koraka te uz glas 101 zastupnika, skraćuju se stanke u zasjedanju Sabora te regulira referendumska procedura. Tako je u nacrtu smanjen prag potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma sa 10% od ukupnog broja birača na 200 tisuća potpisa.

Ograničit će se teme o kojima se može raspisati referendum, a referendum će biti pravovaljan ako mu pristupi najmanje 40 posto birača upisanih u popis birača za taj referendum. Taj prijedlog Dragutina Lesara sada je iznimno važan vladajućima kako bi spriječili raspisivanje referenduma protiv ćirilice. Zato su spremni pristati da nezastarijevanje teških ubojstava stupi na snagu tek 1. siječnja 2014., što znači da bismo ipak mogli isporučiti Josipa Perkovića Njemačkoj.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...