Sabljar Dračevac: “Proračun je neuravnotežen!”

Uz 29 glasova za, devet protiv i dva suzdržana glasa, županijski vijećnici usvojili su danas županijski proračun za 2014. godinu. Planirani proračun iznosi 224.900.000 kuna što je za 8.44 posto više nego 2013. Povećanje se naročito odnosi na stavku Prihoda od pomoći, budući da su očekivanja kako će Županija nastaviti sa značajnim povlačenjem sredstava iz Europske unije, na temelju visokog stupnja pripremljenosti svojih projekata.

I Županija i razvojna agencija intenzivno rade na tome, da se što više sredstava povuče i time zaposli što više ljudi, kako bi naša županija mogla i dalje raditi s kvalitetnim i stabilnim proračunom, kazala je Grozdana Perić, ispred Odbora za financije i proračun.

Klub zastupnika SDP-a iznio je, međutim, niz zamjerki na proračun prvenstveno zamjerajući njegovu, kako je naglašeno, nedovoljnu socijalnu komponentu.

Ne možemo podržati ovakav proračun, iz više razloga. Jedan razlog je naša bojazan da se povećanje planiranih prihoda neće ostvariti, uzimajući u obzir gospodarsku situaciju u zemlji. Drugi razlog su nedovoljno izdvojena sredstva kojima bi se pomoglo socijalno ugroženim građanima, koji je sve više na našem području. Također, jako malo se vodilo računa o manje razvijenim i devastiranim dijelovima županije, poput Ravnih kotara i Gračaca, ali i siromašnih udaljenih otoka, rekao je Dragan Ranj pojašnjavajući razlog protivljenju izglasavanju proračuna.

Pridružio mu se i stranački kolega Radoslav Đurić, ističući upravo nedovoljnu socijalnu osjetljivost proračuna prema najsiromašnijima, kojih je najviše na sjeverozapadu županije, u Gračacu, Karinu i Kruševu, predlažući i osnivanje posebnog fonda za pomoć siromašnima i mladima. Dušan Herenda iz SDP-a primjedbu je imao na povećanje potpore za Narodni muzej u visini dva milijuna kuna zbog čega izrazivši bojazan da su iz toga razloga zakinuti ostali drugi korisnici proračunskih sredstava.

Klub vijećnika HSP dr. Ante Starčević, kao koalicijski partner HDZ-a, proračun je pak podržao, nazvavši ga dobro uravnoteženim. Premda:

Možda je mogao biti malo biti nešto više proaktivan i gospodarski poticajan. Trebala se pokazati odlučnost i hrabrost u planiranju prihoda, kazao je Ive Knežević.

Renata Sabljar Dračevac, proračun je nazvala skupom lijepih želja.

On nije razvojan niti gospodarski poticajan. Usvojenom Deklaracijom o regionalnom razvoju naglasili smo upravo naš razvojni i gospodarski potencijal koji smo nedovoljni iskoristili, a ne vidim, na žalost, da će se u 2014. godini u tom smislu nešto značajno promijeniti. Ne možemo nikako biti zadovoljni sa socijalnom komponentom jer se već godinama ne mijenjaju izdvajanja za pomoć siromašnima i socijalno najugroženijima. Isto tako, smeta i neravnomjeran razvoj županijskih dijelova. Ne znam ni zašto to se nije proračunom predvidjela prilična količina novca, čak 1.900.00 0 kuna za županijske zaposlenike čime Županija postaje sama sebi svrha. Nejasan je i razlog povećanja naknade troškova namijenjene osobama izvan radnog odnosa, rekla je Sabljar Dračevac i pozvala oporbu da glasa protiv usvajanja proračuna.

Proračun je napravljen sukladno smjernicama Vlade o makroekonomskim pokazateljima koji oni predviđajuća će se dogoditi u 2014, dakle predviđajući kako će se popraviti gospodarsko stanje u zemlji. To znači veće zapošljavanje ljudi, ali time i povećanje poreza na dohodak, kao najvažnijeg izvora prihoda. Da planiramo realno, to je potvrdilo i bezuvjetno mišljenje i prihvaćanje izvješća Državne revizije za prošlu godinu. Nalazimo se u uvjetima u kojima se nalazimo i planiramo u postojećim okvirima. Kao Županija moramo ponajprije izvršiti svoje zakonske i ugovorne obveze, a prioriteti su zdravstvo i školstvo, dok se preostala sredstva raspoređuju na druge odjele proračunskih korisnika. Povećanje sredstava Narodnom muzeju uslijedilo je u cilju uređenja Galerije umjetnina koje Muzej provodi u suradnji s Ministarstvom kulture RH, kazao je župan.

Povećanje sredstava za plaće obrazložio je dodatnim zapošljavanjem na poslu legalizacije, a povećanje troškova za one izvan radnog odnosa – primanjem mladih volontera.

Dobili smo veliku obvezu i zadaću riješiti, legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, Mi smo županija koja je išla prva u rješavanje toga. Kada smo uvidjeli koliko je velika brojka predmeta, dakle 53 tisuće zahtjeva za legalizaciju, podizali smo određene aktivnosti koje naravno podrazumijevaju primanje novih djelatnika na tom poslu, a primanje djelatnika iziskivalo je povećanje rashoda. Nadam se da će ta sredstava biti na pravi način utrošena i da će se brže i kvalitetnije rješavati legalizacija objekata. Povećanje plaća za one koji su izvan radnog odnosa su sredstva koja su namijenjena volonterima, mladim ljudima, projektima koje provodimo u suradnji Ministarstvom rada. Dio sredstava dolazi iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a dio mora osigurati i županija, zaključio je župan.

Skupština je prihvatila i Projekcije proračuna za 2015. godinu u iznosu 238,100,000, kao i za 2016. u iznosu 217.000,000 kuna. Također je prihvatila i program rada Županijske samouprave za 2014. i dala suglasnost na Plan održavanja, građenja i rekonstrukcije županijskih i lokalnih cesta Županijske uprave za ceste u narednoj godini. Tako će se prema njemu za izvanredno održavanje županijskih i lokalnih cesta izdvojiti 2.000.000 kuna. Vijećnici su donijeli odluku o dodjeli koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja za uzgoj školjki, u Novigradskom moru, na lokaciji cca 900 metara od naselja Meka Draga, Grad Obrovac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...