Sabor o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije

Sabor će devetu sjednicu nastaviti raspravom o Izvješću o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije za 2012. godinu i Izvješću o ostvarenju proračuna Hrvatske energetske regulatorne agencije za 2012. godinu.

HERA u svom izvješću o radu navodi da je u svim energetskim sektorima u prošloj godini zabilježena stagnacija ili nastavak pada potrošnje energije. Nastavljen je trend pada kupovne moći i likvidnosti pa su se posljedično povećali i udjeli nenaplaćenih potraživanja od kupaca energije i energetskih subjekta. Porastao je i broj kupaca kojima je, kao zadnja mjera, obustavljena isporuka energije, navodi HERA.

Zbog loših hidroloških uvjeta i nerentabilne proizvodnje dijela termoelektrana, uvoz električne energije lani je bio relativno visokih 29 posto od ukupne količine električne energije predane kupcima. Tržištem električne energije dominira državna tvrtka Hrvatske elektroprivreda (HEP) koja je koncem 2012. držala više od 98 posto prodajnog tržišta. Nastavljen je trend blagog, ali kontinuiranog pada potrošnje plina. Sigurnost opskrbe kao i kvaliteta usluge na zadovoljavajućoj su razini, no zabrinjava porast udjela nenaplaćenih tražbina u svim segmentima.

Vlada, koja Saboru predlaže da izvješće o radu HERA-e primi na znanje, upućuje da su ukupni prihodi u 2012. iznosili 26,2 milijuna kuna, a rashodi 18,3 milijuna kuna, što znači da je HERA u prošloj godini ostvarila višak prihoda nad rashodima u iznosu od 7,854.970 kuna.

Pred Saborom bi se trebalo naći još nekoliko izvješća koja se odnose na 2012., među kojima i izvješće o spremnosti Obrambenog sustava i ukupnom stanju u Oružanim snagama Republike Hrvatske te izvješće ministra unutarnjih poslova o obavljanju policijskih poslova u prošloj godini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...