Sabor povećao međustopu PDV-a na 13 posto

Donesene izmjene trebale bi onemogućiti odugovlačenje istrage, budući da će državni odvjetnik optužnicu morati podići najkasnije 15 dana od okončanja istrage ili odustati od istrage, a u složenijim predmetima taj je rok 30 dana.

Obrana okrivljenika stječe pravo uvida u spis od samog pokretanja istrage, a ispis okrivljenikovih telefonskih razgovora moći će se dobiti samo uz suglasnost istražnog suca.

U okviru Državnog odvjetništva RH (DORH) formirat će se posebni odjel za imovinske izvide, koji će utvrđivati imovinu stečenu kaznenim djelom, kako bi ju se u trenutku pokretanja istrage moglo blokirati.

Izmijenjen je i Zakon o porezu na dodanu vrijednost, čime je međustopa PDV-a od 10 posto povećana na 13 posto, dok će se s 5 posto oporezivati sve dnevne novine, bez obzira na broj riječi koje sadrže.

Izmjenama Zakona o porezu na dobit bankama je dana porezna olakšica za otpisane stambene kredite dužnika koji ih ne mogu vraćati zbog socijalnih prilika.

Većinom glasova prihvaćene su i izmjene triju zakona po kojima će potpore na brdsko-planinskim i područjima od posebne državne skrbi primati samo one jedinice lokalne samouprave koje su u prvoj i drugoj skupini nerazvijenosti.

Glasovanjem o raspravljenim točkama Hrvatski sabor je završio ovotjedno zasjedanje, a zastupnici će se ponovno okupiti u utorak.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...