Skandal u Zadru: Bivša direktorica na još plaćenijem mjestu!

Katica Pupić Bakrač, koja je danas smijenjena s mjesta direktorice Zračne luke Zadar zato što si je isplatila 195.000 kuna bonusa, uskoro će imati veću plaću, a mnogo manju odgovornost.

Zračna luka Zadar, naime, u 20 godina svog poslovanja nije imala sindikat. Međutim, nakon što je ministar prometa Siniša Hajdaš-Dončić poručio kako si direktori poduzeća ne bi smjeli isplaćivati bonuse i najavio smjenu direktorice Pupić Bakrač jer je odbila vratiti novac, osniva se Sindikat Zračne luke Zadar.

 

Sigurna za radnike

– Radnici su se uz mene osjećali sigurno, sve smo rješavali bez konflikata. S najavom moje smjene osnovali su sindikat kako bi se zaštitili, jer dolazi novi direktor. To je sasvim prirodno – tvrdi Pupić Bakrač.

No, sindikat je, doznajemo, odmah izglasao kolektivni ugovor u kojem se sistematizira mjesto savjetnika s većim koeficijentom plaće nego što ima direktor zračne luke. Pupić Bakrač tvrdi kako nije istina da je sindikat povećao koeficijent savjetniku, ali je potvrdila kako je moguće da će kao savjetnica imati veću plaću.

 

Dva savjetnika

– Imala sam dva savjetnika, jednog za promet i drugog za sigurnost. Oba su otišla u mirovinu. U mojem ugovoru stoji da imam pravo na mjesto savjetnika. Koeficijent se, međutim, godinama nije mjenjao. No, 2009. godine Vlada je odlučila da se svim direktorima moraju smanjiti plaće. Prije toga plaća savjetnika nije bila veća od direktorske, ali sada vjerojatno je. Koliko, ne znam, jer ne znam niti koliki je koeficijent savjetnika – tvrdi. Imala je plaću od 17.000 kuna. Kolika će joj biti uskoro, kaže da ne zna.

 

Ulaganja države

Mjesto savjetnika će prihvatiti, ali bonus ne namjerava vratiti. Poručila je da je u blagajni Zračne luke ostavila 30 milijuna kuna, a ovu će godinu završiti, kao i prethodnih šest, s rekordnim prometom od 473.000 putnika, što je rast od 28 posto.

Međutim, pitanje je bi li luka dobro poslovala da u posljednjih pet godina iz državnog proračuna u nju nije upumpano 37,3 milijuna kuna kapitalnih ulaganja, od čega je samo prošle godine dobila 11 milijuna kuna poticaja. Ove će godine također dobiti 11 milijuna kuna samo za turističke poticaje, što ide Ryanairu.

– To je istina, ali to nije prihod Zračne luke Zadar – kratko je komentirala bivša direktorica. Na njeno mjesto imenovana je dosadašnja rukovoditeljica Službe izgradnje i razvoja Irena Ćosić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...