Slovenija: 200 eura kazne za neodržavanje razmaka

Kazna od čak 200 eura prijeti vozačima koji se u Sloveniji ne pridržavaju propisa o održavanju razmaka među automobilima u trajanju od dvije sekunde, što iznosi minimalno 54 metra pri brzini od 100 km/h, odnosno 72 metra pri 130 km/h. Na deželskoj autocesti već duže vrijeme postoje mjerači razmaka među vozilima, no dosad su služili u preventivne svrhe.

Podaci o vlasnicima svih vozila bit će dostupni u bazi podataka pod nazivom “EU Caris” svim policijama u EU državama koje su prihvatile Direktivu o olakšavanju prekogranične razmjene informacija o prometnim prekršajima, stoga i naši vozači mogu očekivati prekršajne prijave za prekršaje počinjene u drugim zemljama.

U hrvatskom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama propisane su sankcije za nepridržavanje propisanog razmaka tek za gospodarska vozila mase veće od 3.500 kilograma ili za vozila duža od sedam metara. Hrvatska policija ne posjeduje uređaje za precizno utvrđivanje razmaka među automobilima u pokretu, već očevidom utvrđuje takav prekršaj u slučaju prometne nesreće.

Na području PU istarske u deset mjeseci 2013. novčanom je kaznom od 500 kuna sankcionirano 311 vozača za izazivanje prometnih nesreća u kojima je uzrok bio neodržavanje propisanog razmaka među vozilima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...