Štednja nije predmet hrvatskih sudova!

Slovenska premijerka Alenka Bratušek izjavila je da pitanje prenesene štednje hrvatskih deviznih štediša bivše Ljubljanske banke ne mogu rješavati hrvatski sudovi, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA. To je pitanje, ističe, regulirano memorandumom koji su 11. ožujka u Mokricama potpisale Slovenija i Hrvatska, i vrijedi za obje države.

I slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavio je da će memorandum biti glavna tema sastanka s hrvatskom kolegicom Vesnom Pusić 20. ovog mjeseca u Zagrebu. Komentirao je odluku suca Općinskoga suda u Zagrebu koji je odbio da se jedan od sudskih postupaka protiv Ljubljanske banke i Nove ljubljanske banke, u kojemu je tužitelj Privredna banka, prekine, kako su zahtijevali odvjetnici tužene strane.

Erjavec i slovenski financijski stručnjak France Arhar izrazili su čuđenje u vezi s obrazloženjem suda da memorandum nije međunarodni ugovor, jer nije objavljen u službenom listu niti ga je ratificirao Hrvatski sabor, nego da se radi o međunarodnom aktu koji nije iznad hrvatskih zakona. Arhar je izjavio da iza takvog stajališta zapravo stoji hrvatska vlada, a Erjavec da će Hrvatska takvo stajalište teško moći argumentirati međunarodnoj javnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...