Što je s naknadom štete nastale puhanjem bure?

Imaju li građani pravo na naknadu štete u situacijama poput jučerašnje, kada je uslijed orkanskog vjetra stablo prouzročilo štetu na nekoliko parkiranih automobila? Lipa koja je pala, bila je navodno zdrava. Ako se oštećeni odluče na tužbu, morat će dokazivati suprotno. No, što je u drugim situacijama, kada primjerice, kao prije nekoliko godina, žena upadne u otvoreni, neoznačeni šaht.

Naknada štete može se ostvariti – istina, u dugotrajnom i skupom sudskom postupku. Prvi je korak, poziv policije, očevid i zapisnik. Na osnovu toga pokreće se tužba općinskom sudu Zadar za naknadu štete. Iako smo u pravnoj službi Grada dobili tumačenje kako –

– Grad Zadar ne bi trebao odgovarati za štetu koja se dogodi uslijed nepredvidivog uzroka koji se nije mogao spriječiti izbjeći ili otkloniti poput jučerašnje situacije orkanskog vjetra. Grad Zadar odgovara za naknadu štete na javnim površinama u situacijama u kojima se dokaže da je bilo propusta u redovitom održavanju komunalne infrastrukture, stoji u priopćenju Grada.

Glasnogovornica Grada Marina Mihovilović-Pajkin dodala je kako tužbi za naknadu štete od Grada Zadra – ima. O kojim se slučajevima konkretno radi nismo uspjeli doznati, ali pouzdano znamo da građani koji uredno plaćaju komunalnu naknadu i usluge gradskim tvrtkama imaju pravo i na obeštećenje u nesretnim situacijama na javnim površinama grada, prouzročenim nemarom ili zbog dotrajalosti gradskih objekata, odnosno komunalne infrastrukture.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...