Slavimo svetkovinu Svih svetih, Zadrani obilaze grobove pokojnika

Obilaskom grobova svojih pokojnih, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća brojni će Zadrani i žitelji Zadarske županije danas na svetkovinu Svih svetih iskazati poštovanje i zahvalnost svojim pokojnima.

Svetkovina je Svih svetih u čijoj molitvi Crkva izražava kršćanska uvjerenja o zajedništvu putujuće Crkve na zemlji s onom proslavljenom u nebu, a vjernici se prisjećaju pokojnih posjećujući njihove grobove, u tihoj molitvi uz plamen svijeća.U Katoličkoj crkvi blagdan Svih svetih slavi se od 6. stoljeća, no, neovisno o vjeri, blagdan je danas prihvaćen kao zajednička civilizacijska vrijednost i u svim se zemljama zapadne kulture obilježava kao državni praznik.

Obilaskom grobova svojih pokojnih, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća brojni će Zadrani i žitelji Zadarske županije danas na svetkovinu Svih svetih iskazati poštovanje i zahvalnost svojim pokojnima. Povodom blagdana zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi u katedrali svete Stošije koncelebrirano misno slavlje, u 11 sati. Tom će prigodom podijeliti će i papinski blagoslov s potpunim oprostom. Poslijepodne na središnjem Gradskom groblju nadbiskup Puljić predvodio je Službu Riječi s odrješenjem za pokojne.

Crkva slavi svetkovinu Svih svetih 1. studenog već gotovo 1200 godina. Papa Bonifacije IV. posvetio je oko 610. rimski Panteon Bogorodici i svim mučenicima. Godinama se svetkovina Svih svetih u Rimu slavila 13. svibnja, a poslije je prihvaćen irski i engleski datum svetkovine 1. studenoga. Papa Grgur III. posvetio je oko 740 god. u bazilici sv. Petra u Rimu posebnu kapelicu u čast Spasitelju, njegovoj Majci, apostolima, mučenicima i svim svetima.

Godine 827. papa Grgur IV. odredio je da se 1. studenoga u cijeloj Crkvi na svečani način slavi spomen svih svetih. Ta je svetkovina zapovijedani blagdan u Katoličkoj crkvi i spomen svih svetaca, proglašenih i neproglašenih, koji su svoj život proživjeli na čast Bogu, u duhu i po zahtjevima Evanđelja i u korist bližnjih.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...