Svi mediji solidarni u bojkotu inicijative “U ime obitelji”!

Hrvatsko novinarsko društvo oštro je osudilo odluku inicijative U ime obitelji da uskrati novinarske akreditacije za praćenje sutrašnjeg referenduma iz njihovog stožera.

Hrvatsko novinarsko društvo žestoko osuđuje odluku građanske inicijative „U ime obitelji“ koja uskraćuje akreditacije za praćenje sutrašnjeg referenduma većini hrvatskih medija – svima onima koji su posljednjih dana i tjedana pisali o nelegalnim radnjama vođa ove inicijative. Pred sutrašnji referendum čelnici incijative „U ime obitelji“ ne izdaju akreditacije novinarima javnog servisa HRT-a, novinarima svih izdanja EPH-a, novinarima Novog lista te portala index.hr, t-portala i net.hr-a.

Kad su se u hrvatskim redakcijama jučer obavljale pripreme za akreditaciju u prostorijama zagrebačkog Hypo centra gdje će „U ime obitelji“ čekati rezultate sutrašnjeg referenduma o promjeni Ustav RH, urednici su bili iznenađeni iznimnom detaljnošću podataka koju inicijativa traži prilikom akreditacije novinara. Osim brojeva njihovih mobitela te njihovih e-mailova, obavezno je bilo navesti novinarske kućne adrese (sic!) te imena i e-mailove njihovih pretpostavljenih urednika.

Sigurni smo da za potrebe obične novinarske akreditacije za jednu izbornu noć nema nikakve potrebe za deklariranjem novinarskih adresa. Ovo ističemo i zbog toga što smo posljednjim tjedana vidjeli brojna anonimna pisma i razglednice uglednim novinarima u kojima ih i zbog ćirilice i zbog njihovih stavova u vezi ovog referenduma vrijeđaju neki nepoznati prostaci i očiti (polu)fašisti.

[pullquote align=”right”]Spomenutim medijima pridružuje se i Antena Zadar koja na svojim portalima Antena Zadar i DrnišNEWS neće izvještavati o aktivnostima inicijative “U ime obitelji”[/pullquote]Smatramo da je ova vrsta diskriminacije novinara kakvu je večeras obznanila inicijativa „U ime obitelji“ dosad kod nas nezabilježena. Zato HND poziva „U ime obitelji“ da u ime medijskih i novinarskih sloboda omogući svim redakcijama normalno izvještavanje iz njihovog izbornih prostorija. Ako čelnici inicijative „U ime obitelji“ ne opozovu ovu čudnu odluku, pozivamo sve medijske redakcije i sve novinare na solidarni novinarski bojkot ove građanske inicijative – stoji u priopćenju HND-a koje je potpisao predsjednik Zdenko Duka.

 

Veliki broj medija odazvalo se pozivu HND-a

RTL sutra neće izvještavati iz stožera “U ime obitelji” nakon što su organizatori zabranili izvještavanje javnoj televiziji i još nekim medijima, a nas optužili za pristrano izvještavanje.

Ovakva sramotna odluka “U ime obitelji” dolazi samo dan nakon što je regulator elektroničkih medija pohvalio medije za uravnoteženo izvještavanje o referendumu o braku.

Vrlo je teško bilo izvještavati proteklih tjedana, jer svaki novinar i urednik ima svoje mišljenje ZA ili PROTIV, ali unatoč tome svoj posao obavljamo profesionalno. To ćemo nastaviti raditi, ali ne pristajemo na zabrane i optužbe. Zbog toga u emisijama RTL-a neće biti izvještaja iz stožera onih koji medijima zabranjuju da rade svoj posao, potpisuje Ivan Lovreček, glavni urednik RTL Televizije

‘Zbog zabrane rada kolegama, Nova TV neće sutra izvještavati iz stožera inicijative U ime obitelji’, rekla je Iva Gačić, direktorica informativnog programa Nove TV.

Uredništva Večernjeg lista i 24 sata ne prihvaćaju kažnjavanje niti jednog medija zbog iznošenja mišljenja ili slobode uređivačke politike, pa tako ni diskriminirajuću odluku inicijative ‘U ime obitelji’ kojom većem broju hrvatskih medija zabranjuju pristup svom stožeru. 24sata i Večernji list stoga u nedjelju, kao ni svi relevantni hrvatski mediji, neće izvještavati iz njihova referendumskog stožera, objavili su.

Spomenutim medijima pridružuje se i Antena Zadar koja na svojim portalima Antena Zadar i DrnišNEWS neće izvještavati o aktivnostima inicijative “U ime obitelji”.

Slobodna Dalmacija od prvog je dana prikupljanja potpisa za referendum o braku pošteno, uravnoteženo i profesionalno izvještavala o ovoj akciji, no unatoč tome joj je inicijativa “U ime obitelji” u subotu uskratila novinarsku akreditaciju za praćenje referendumske noći u njihovom stožeru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...