Svjetske sile i Iran dogovorili se oko nuklearnog programa!

Iran i šest svjetskih sila u Ženevi su postigli dogovor oko iranskog nuklearnog programa, piše BBC.

Iran će “zamrznuti” svoje nuklearne aktivnosti, prvotno na šest mjeseci, a zauzvrat će im svjetske sile “popustiti” uvedene sankcije. Američki predsjednik Barack Obama je pozdravio dogovor iz Ženeve te je kazao kako u tom sporazumu postoje bitna ograničenja koja će spriječiti Iran od izrade nuklearnog oružja.

 

“Zadržali smo pravo na obogaćivanje urana”

No, iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarih inzistira na tome da je ta država zadržala pravo na obogaćivanje urana. Teheran stalno odbacuje optužbe zapadnih država da se pokušava domoći nuklearnog naoružanja. Inzistiraju na tvrdnji kako obogaćuju uran za korištenje u elektranama.

Nakon pet dana pregovora, predstavnici SAD-a, Velike Britanije, Rusije, Kine, Francuske i Njemačke postigli u ranim jutarnjim satima su postigli dogovor sa Iranom. Konačni tekst dogovora još nije objavljen, a šefica diplomacije EU Catherine Ashton je kazala kako sadrži “recipročne mjere s obje strane”. Kazala je da će sporazum koordinirati Agencija za atomsku energiju (IAEA).

Američki državni tajnik John Kerry kazao je kako će dogovor “sigurnijima učiniti naše partnere u regiji”. – Naš saveznik Izrael će biti sigurniji – kazao je Kerry.

 

“Loš sporazum”

No, Izraelci tvrde da je to “loš sporazum” u kojem je Iran dobio ono što je i tražio, a to je da su mu djelomično ukinute sankcije dok će smjeti zadržati veliki dio svog nuklearnog programa.

U sporazumu stoji da će Iran zaustaviti obogaćivanje urana iznad razine od 5 posto i “neutralizirati” zalihu srednje obogaćenog urana, zaustaviti će razvoj postrojenja u Araku te je pristao na veći nadzor inspektora IAEA što uključuje i dnevni pristup nuklearnim postrojenjima Natanz i Fordo. Za to su države pristale da Iranu šest mjeseci neće uvoditi nove sankcije povezane sa njihovim nuklearnim programom, suspendirati će neke sankcije koje se odnose na plemenite metale i zračni promet te će prodaju iranske nafte zadržati na sadašnjim razinama, a Iran će dobiti pristup trgovinskoj razmjeni u vrijednosti od 4,2 milijarde dolara ukoliko ispuni svoje obveze.

Mnogi su ovakav dogovor odmah nazvali povijesnim jer pruža veću sigurnost u svijetu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...