Uljari će imati najviše koristi od dobrog uroda

U problemu sam, masline su mi rodile – odlično! Iako na prvi pogled zvuči nesuvislo, upravo ovu rečenicu ovih dana ponavaljaju mnogi maslinari. I ne samo to – moraju podizati pozajmice i manje kredite, kako bi obrane masline mogli – preraditi. Cijena meljave od 1,40 kuna po kilogramu masline je ta koja je zadala glavobolje mnogim maslinarima.

Pobrane masline treba preraditi, a cijene meljave svake godine rastu. Kada se urod od pet, šest ili više tisuća kilograma maslina, pomnoži s cijenom meljave, dolazi se do velike svote koju treba izbrojati vlasnicima uljara. A dok se dobiveno ulje proda i vrati uloženo, proći će čitava godina. Problem, nema što. I to za neke maslinare – nerješiv.

 

Puno vode u plodovima

– Meljava je preskupa, maslinari su u pravu. Ove je godine urod maslina na našem području dosta dobar, ali plod je težak, ima puno vode u njemu. Kada se donese na meljavu, vaga pokaže veliku kilažu, a randmani su dosta slabi, masline ove godine „ne plaćaju“ puno, pa se ispostavlja da će od ovogodišnjeg uroda maslina najveću korist imati – vlasnici uljara.

Prije je situacija bila lakša, meljava se plaćala maslinarima kroz državne subvencije, pa nije ni bilo toliko važno koliki su randmani, bilo je poželjno da urod bude što veći. Sada su ti poticaji ukinuti i svatko mora sam plaćati meljavu svojih maslina.

S obzirom na takvu situaciju, mislim da su vlasnici uljara trebali razmisliti da se barem malo spusti cijena ili da se u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i maslinarskim udrugama, maslinarima na neki način pomogne oko plaćanja prerade maslina.

Znam da i uljare imaju troškove energenata, vode, amortizacije i radnih sati, ali nije niti maslinarima lako. Nitko nije imao sluha, a izdaci su zbilja veliki. Onome kome su masline obilno rodile, taj je zbilja u problemu jer mora naći novac za preradu, a gdje – pita se dipl. ing. agr. Gordana Dragun, rukovoditeljica zadarske poljoprivredno-savjetodavne službe.

Ove je godine opterećenje po plodu masline veće od 40 kuna po litri maslinova ulja. Što to znači? Kada se uračunaju svi troškovi, od meljave, gnojidbe i zaštite maslina, berbe i svega ostaloga, da bi se proizvela litra maslinova ulja od ploda iz vlastitih maslinika u konvencionalnoj proizvodnji, trošak nije manji od 40 kuna za litru ulja. U ekološkoj proizvodnji situacija je još gora. Tamo je potrebno plaćati dodatni nadzor proizvodnje, a ekološka gnojiva i zaštitna sredstva još su skuplja od konvencionalnih pa se litra ekološkog maslinova ulja ne može proizvesti bez minimalno 56 kuna troškova za litru.

 

Vrhunska ulja

– Ti su troškovi preveliki i kada se podvuče crta, zapravo ne ostane velika zarada od proizvedenog ulja, odnosno za onoga tko ga proizvodi za vlastite potrebe, cijena troškova je značajna, skoro veća od litre maslinova ulja koje se može kupiti u trgovini. Doduše, naša su ekstradjevičanska maslinova ulja iz domaće proizvodnje zbilja vrhunska, ali i koštaju puno.

Zbog toga ima dosta ljudi koji se odlučuju na prodaju ploda masline i to tako da kupac dođe u maslinik i sam bere po cijeni od 5 kuna za kilogram, odnosno za 7 kuna ako vlasnik sam bere. Ali i tako proizvedena litra maslinova ulja ne košta ispod 40 do 50 kuna. Ima nekih koji su spremni dati masline i za 4 kune po kilogramu, kako bi izbjegli meljavu i troškove oko prerade ploda – kaže Dragun.

Prošle je godine ubrano više od 5 tisuća tona maslina na zadarskom području, a ove godine urod bi mogao premašiti 6 tisuća tona. Ali s istom, ili čak – manjom količinom ulja jer prosječni randman iznosi 10 posto. U tome i jest značajka ove maslinarske godine, najviše će ostati upamćena po – troškovima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...