Uranija: “U tri velike zadarske firme opet se radi!”

Koncept predstečajnih nagodbi u Zadarskoj županiji polučio je vrlo dobre rezultate, kaže pravni zastupnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za Zadarsku županiju Vedran Uranija. Tvrdi da je Zadarska županija primjer da se u praksi puno toga može napraviti i da je to model kako se predstečajnim nagodbama mnoga radna mjesta mogu spasiti.

– Istaknuo bih slučaj predstečajne nagodbe koja je bila u Tankerkomercu. Tamo se godinama borimo za konsolidaciju tvrtke, za plaće djelatnika, da bi prije nekoliko mjeseci pokrenuta predstečajna nagodba koja je upravo prije nepunih mjesec dana okončana na način da je sačuvano svih 150 radnih mjesta. Predlagao se stečaj, ali mi smo bili za predstečajnu nagodbu koja se pokazala kao pun pogodak.

Bit svake takve nagodbe kad se tvrtka spašava jest da se vjerovnici: banke, Ministarstvo financija, Porezna uprava, pojedine tvrtke… odreknu dijela potraživanja. To se desilo i u Tankerkomercu, svaki se vjerovnik odrekao dijela potraživanja kako bi tvrtka mogla dalje nastaviti poslovati i vraćati preostale dugove s tim što se turska Dogus grupa, čiji ulazak u tu tvrtku pozdravljamo, obvezala da će kroz godinu dana provesti i dokapitalizaciju.

Povjerenik predstečajne nagodbe Ivan Rude suglasio se s našim prijedlogom da se radnici ne odriču svojih potraživanja s čime su se, što je najvažnije, složili i vjerovnici. Redovne plaće su isplaćivane tijekom postupka, a dugovanja od prije godinu dana isplaćeno je za ukupno osam mjeseci, tako da su preostale isplate još četiri plaće – kaže Uranija.

 

Priznata potraživanja

Drugi je primjer brodogradilište Lamjana Kali koje je zapošljavalo stotinjak ljudi kao jedino takve vrste za male i srednje ribarske brodove u Hrvatskoj.

– Prije 2,5 godina ta je tvrtka otišla u stečaj pod vrlo mutnim okolnostima. Stečaj je vođen nešto više od dvije godine, mi smo mu se kao sindikat protivili jer smo uvijek smatrali da ta tvrtka može opstati, makar i u stečaju, ali s preustrojem.

Nakon što je postupak preuzeo Ivan Rude, u suradnji s nama, tvrtka je sada opet započela s radom, zaposleno je dvadesetak ljudi, radnicima su priznata sva potraživanja od oko 8 milijuna kuna, dio je isplaćen. Cilj je zaposliti minimalno 100 ljudi, a u perspektivi i do 200 ljudi, što će se dogoditi kad država, odnosno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, dodijeli koncesiju najboljem koncesionaru – ističe Uranija.

Tvrtka Kemoplast d.o.o. u poslovnoj zoni Grabi Poličnik ima srpsko-slovenske vlasnike Borišu Đorđevića i Marijana Piskara i nakon mnogih poslovnih problema nedavno su ušli u postupak predstečajne nagodbe. Prije osam dana tvrtka je opet počela s radom, svih trenutno tridesetak zaposlenih radi i dobili su dio zaostalih plaća.

Poseban je problem s bankama kao i svugdje, ali očekujemo da se firma konsolidira i da se dugovi umanje i reprogramiraju – zaključuje Vedran Uranija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...