Obnavljaju se Prolaz cara Augusta i Morska vrata

Projektom HERA, u sklopu programa IPA Adriatic, obnovit će se ključni dijelovi oko zadarskih bedema, ali i turistički valorizirati. Strateški projekt HERA, koji su uspjeli isposlovati predstavnici Zadarske županije, obuhvaća rekonstrukciju, sanaciju i turističku valorizaciju triju lokacija na bedemima: Prolaz cara Augusta (kod Dječjeg dispanzera), Vrata sv. Krševana (takozvana Morska vrata) i područje Malog Arsenala pokraj Tri bunara (takozvana Špraljina kuća).

− Cijeli će se projekt provoditi 27 mjeseci, znači do ožujka 2016. godine mora biti potpuno završen. Zadarski dio projekta vodit ćemo sami, s tim što ćemo dio aktivnosti prepustiti projektnim partnerima, kako je i planirano. Radovi na ovim trima objektima u Zadru i snimka bedema vrijedni su oko 400 tisuća eura, a zajedno sa svim ostalim aktivnostima na području Zadarske županije vrijednost se penje na oko 900 tisuća eura.

Projekt ne uključuje samo Zadarsku županiju, nego se odnosi na prekograničnu suradnju sa svim zemljama na Jadranu i vrijedan je 8,8 milijuna eura, od čega u Hrvatskoj ostaje 3,2 milijuna eura, a ostalo se dijeli na države partnere.

Obuhvaćene su zemlje Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Albanija, Grčka i Italija, što znači obje strane Jadrana do Grčke. Svih 18 partnera iz tih je zemalja − istaknuo je Davor Lonić, pročelnik Upravnog odjela za razvoj i europske procese. Kako je naglasio, projekt je osmišljen isključivo snagama Zadarske županije, koja je i nositelj projekta, i ZADRA-e. Autori su projekta HERA za zadarsko područje Lovre Jurišić iz Zadarske županije, te Marica Babić i Josip Matassi iz Razvojne agencije Zadarske županije (ZADRA).

− Riječ je o strateškom projektu, koji će biti prezentiran i na virtualni način sa svim turističkim rutama i svim obnovljenim objektima svih partnera, jer svatko ima obnavljati nešto slično kao mi u Zadru.

Projekt je puno više od obnove objekata, riječ je o uspostavljanju HERA-e kao brenda kulturnog turizma i standardizacije tih ruta, tako da na čitavom Jadranu ti objekti budu standardno obilježeni, involvirani i promovirani. Osim toga, moraju proći određene uvjete da bi uopće ušli u jednu turističku rutu, tako da će se raditi i promocija tih ruta kao turističkih proizvoda. Nama u Zadru najzanimljivije je ono što će se moći konkretno vidjeti na obnovi objekata, ali najvrjedniji je dio što će se moći definirati kroz turističku ulogu i na taj se način povezati s drugim destinacijama − rekao je Lonić.

− Iako će se izraditi kvalitetna snimka postojećeg stanja i troškovnik, bedemi se neće obnavljati u sklopu tog projekta, ali definirat će se koji su radovi potrebni i na kojim lokacijama da bi ih se stavilo u turističku funkciju. Od 57 projekata prijavljenih na natječaj, prošlo ih je ukupno 11, a dva su iz Hrvatske − istaknuo je Lonić, zadovoljan što je projekt odobren kao rezultat rada vlastitih kadrova iz Zadarske županije.

 

Izložbeni prostor

Radovi obuhvaćaju uređenje zapuštenog Prolaza cara Augusta, koji se nalazi uz Kapetansku kulu, rekonstrukciju i vraćanje nekadašnjeg izgleda Morskih vrata i uređenje područja Malog Arsenala, koji je bio ustupljen umjetniku Josi Špralji. Tu će biti izložbeni prostor, u kojem će biti izložene virtualne rute iz antičkog doba Zadra i drugih lokacija iz država partnera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...