Vidoševiću će blokirati imovinu, evo što će biti s bogatstvom

Pronađene slike su još uvijek u kući Nadana Vidoševića. Danas su se stavljali brojevi na svaku sliku i skulpturu. Kad to završe, slike se moraju osigurati radi mogućih oštećenja u transportu i nakon toga će ih prevesti u Muzej suvremene umjetnosti.

O svemu će brigu preuzeti državni ured za upravljanje državnom imovinom. ‘Ako je riječ o nekretninama, izvrši se zabilježba u zemljišnim knjigama zabrane raspolaganja, a ukoliko je riječ o pokretninama, one se pohranjuju – da li je riječ o umjetninama, vozilima…’, kazao je Alen Čičak iz Ureda za upravljanje državnom imovinom.

Kuća, impozantno imanje, vile, umjetnine, računi – cjelokupna imovina Nadana Vidoševića, ali i njegove najbliže obitelji je u postupku blokade. Ona višestruko premašuje iznos od 35 milijuna kuna za koliko se Vidoševića sumnjiči da je izvukao iz HGK. To je uobičajena praksa jer se u trenutku podnošenja zahtjeva ne zna stvarna vrijednost, obzirom da nije napravljena procjena imovine.

DORH i Porezna uprava moraju utvrditi točnu imovinu i onda sud donosi odluku o zabrani otuđenja i raspolaganja za svaku nekretninu pojedinačno. Još se ne zna hoće li mu blokirati privatne bankovne račune kao u slučaju Ive Sanadera kad su naknandno Mirjani Sanader odblokirali tekući računa na kojem prima plaću.

Odvjetnici upozoravaju da bi sud o tome trebao voditi više računa. ‘Niz problema je ovdje povezano s tim i mislim da će sudac istrage morati uložiti puno veće napore da ipak dio imovine oslobodi, odnosno da dozvoli njemu da on i njegova obitelj funkcioniraju’, kazao je odvjetnik Mate Matić.

Da bi imali za život supruga, kći, majka pa i sam Nadan Vidošević sada pravnim putem moraju tražiti deblokadu osnovnih izvora prihoda za koji imaju dokaz da je legalan.

U međuvremenu, istraga ide dalje. Idući tjedan ministarstvo financija počinje češljati poslovanje HGK u posljednjih 10 godina. ‘Sve one eventualne nepravilnosti koje budu utvrđene – mi ćemo odmah obavještavati Državno odvjetništvo zbog rokova oko istraga’, kazao je Branko Šegon, pomoćnik ministra financija.

Šef oporbe Tomislav Karamarko pozdravlja istrage, a dio zasluga za njihovo pokretanje pripisuje sebi i HDZ-u. ‘Sam sam vinovnik, jedan od prvih koji smo počeli borbu protiv kriminala u hrvatskoj i 1994. kad sam bio načelnik Policijske uprave zagrebačke. Dakle, kriminal u pretvorbi, i 2008. kad sam bio ministar. Apsolutno potičemo rad pravne države i svih njezinih ,rekao bih, segmenata’, kazao je Karamarko.

A Nadanu Vidoševiću sada preostaje dokazati kako je stekao svu svoju imovinu. Ako u tome i uspije, država će mu morati platiti i odštetu za sve što u blokadi izgubi vrijednost.

Zakonski uvijek postoji mogućnost zamjene istražnog zatvora plaćanjem jamstva, ali Vidoševićev odvjetnik ne želi govoriti o tome. No, ako Vidoševiću blokiraju cjelokupnu imovinu, uključujući i bankovne račune, unatoč svom bogatstvu neće imati s čim platiti iznos jamčevine. Ostaje mu mogućnost kao u slučaju Sanader – da mu prijatelji svojim novcem garantiraju boravak na slobodi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...