Windows 8 i 8.1 zajedno na 10% udjela

Prema kalifornijskoj tvrtki Net Applications, udio korisnika koji se služe Microsoftovim operativnim sustavom Windows 8 te njegovom najnovijim unaprijeđenom verzijom 8.1 tijekom listopada je porastao na 10,2 %. Pritom Windows 8.1 zauzima više od petine zajedničkog udjela.

Međutim takav rast predstavlja trećinu rasta koji je zabilježen tijekom rujna te samo polovicu prosječnog mjesečnog rasta tijekom proteklih godinu dana. To je rezultat agresivnije prodaje tijekom rujna u tradicionalnom periodu ”povratka u školu” te pauze u kupnji novog hardvera prije lansiranja Windowsa 8.1.

S druge strane Windows 7 zadržava svoju popularnost s 51,20% udjela među korisnicima, dok Windows XP konstantno pada te je trenutačno ima 34,46 % udjela. Operativni sustav Windows Vista je kod korisnika na lošem glasu, no unatoč tome i dalje ima udio od 4%.

Microsoftovi operativni sustavi u cjelinu i dalje najčešće korišteni s udjelom 90,7%, Appleov OS X je drugi s osobnim rekordnim udjelom od 7,7 %, dok je Linux treći s 1,6% udjela.

Dobiveni podaci temeljeni su na praćenju pojedinačnih korisnika koji su posjetili oko 40 tisuća web stranica te analitičkom softveru za praćenje internetskog prometa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...