Zadar radi pet projekata novcem iz EU fondova

Grad Zadar je kao nositelj, partner ili suradnik do sada sudjelovao u prijavi 25 projekata na različite natječaje za dodjelu sredstava iz EU fondova. U provedbi je trenutno pet projekata, a devet ih je odbijeno.

To nije neuobičajeno jer je konkurencija na natječajima za bespovratna sredstva sve veća, a usto je i sve veći broj kvalitetnih i inovativnih projektnih prijedloga, kaže Ana Odvitović iz Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra.

Grad Zadar je nositelj projekta Potraga, a radi se o izradi portala za tržište rada, razvoj gospodarstva i aktivne mjere zapošljavanja. Bavi se problemom neravnoteže na tržištu rada s posebnim naglaskom na dugoročno nezaposlene mlade osobe koje će se moći prekvalificirati u zanimanja web i grafičkog dizajnera.

Partneri su u projektu Zeleni otoci čija vrijednost premašuje pola milijuna eura, a ima za cilj poboljšati kvalitetu života kroz promicanje zaštite okoliša preko zajedničkih aktivnosti na očuvanju i zaštiti prirode Zadarske županije i Unsko sanskog kantona.

U provedbi je i projekt B.hive čiji je nositelj udruga Eko Zadar, a putem tog projekta ojačat će se i umrežiti civilni sektor kroz osnivanje servisa za udruge.

Elders in action je projekt koji se financira iz programa Europa za građane, a u njegovoj provedbi sudjeluju 22 partnera iz pet europskih zemalja. Namjera je povećavati svijest o važnosti aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti te razviti aktivniji stav u lokalnoj zajednici kroz volonterske aktivnosti.

Institut Hrvoje Požar nositelj je projekta PRO-E-BIKE koji promovira korištenje električnih bicikli i skutera kao prihvatljivu alternativu motornim vozilima na fosilna goriva, a u svrhu dostave robe i tereta te za prijevoz putnika u europskim gradovima.

Projekti koji će se prijavljivati za sufinanciranje u skoroj budućnosti, ovisit će prvenstveno o temama natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava i dinamici njihove objave, tvrdi Ana Odvitović te napominje kako se Grad ubrzano priprema i za privlačenje sredstava iz kohezijskog i strukturnih fondova.

Dovršava se projektna dokumentacija za neke od velikih infrastrukturnih projekata kao što su Muzej 2 palače, Centar za mlade, Projekt inteligentnog prometnog sustava te niz projekata društvene i komunalne infrastrukture, dodala je.

Glavni problemi u pripremi projekata leže upravo u pripremi projektne dokumentacije, odnosno u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa na lokacijama infrastrukturnih projekata.

Ovo je zapravo najveći i zajednički problem svih potencijalnih korisnika bespovratnih sredstava, a rješenje tražimo u usmjeravanju operativnih i financijskih kapaciteta na pripremu nekoliko ključnih projekata i jačanju ljudskih potencijala koji rade na njihovoj pripremi, zaključila je Ana Odvitović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...