Zadarska je županija pravo vinogradarsko čudo

Na dan Sv. Martina zaštitnika vinara i vinogradara u Zadarskoj županiji upriličeno je primanje brojnih nagrađenih vinara i vinogradara s područja naše županije na 23.  međunarodnoj manifestaciji vinara i vinogradara Sabatina 2013. koja se održala ove godine u Hvaru. Povodom velikog uspjeha ostvarenog na ovoj manifestaciji, odnosno velikog broja nagrađenih i nagrada župan Stipe Zrilić održao je svečano primanje nagrađenih vinara te im podijelio Monografiju Zadarske županije i crkvicu Sv. Križa.

Tridesetak vinara sa Sabatine se vratilo s brojnim vrijednim priznanjima. Među njima su Tomislav Glavić, Svemir Troskot , Dinko Marić, Željko Brala, Zvonimir Vlatković, Marin Milardović, Branko Arbanas, Veljko Tičić te mnogi drugi.

Sveučilište u Zadru osvojilo je srebrnu medalju za buteljirani Cabernet Sauvignon 2012. i brončanu medalju za Plavinu 2012. Maraska d.d. proglašena je šampionom kvalitete jakih pića za biljni liker Jaguar, a Cherry brandy nagrađen je zlatnom medaljom za kvalitetu buteljiranih proizvoda. Obrt Buddy za liker od maslina osvojio je bronačnu medalju za kvalitetu buteljiranih proizvoda, itd. Zlatnu amforu ovogodišnje Sabatine ponijela je Općina Stankovci, za izuzetan doprinos razvoju vinarstva i vinogradarstva na području Ravnih kotara.

Časopis Decanter brončane medalje dodijelio je Šimi Škaulju, vinima Jurjević d. o.o., te poljoprivrednoj zadruzi MasVin čiji je vino Merlot iz 2011. na Decanteru u Londonu izabrano za treće vino svijeta. S druge strane Badel 1862, je za Korlat Merlot 2010, osvojio zlatnu medalju na međunarodnom natjecanju Emozioni dal mondo – Merlot e Cabernet insieme.

– Drago mi je da vas na dan Sv. Martina, zaštitnika vinara i vinogradara vidimo u ovako velikom broju. Koliko god se vi trudili u velikoj konkurenciji nije lako biti uspješan, a vi ste sve uspješniji i uspješniji. Između ostalog vi ostvarujete naša temeljna opredjeljenja, a to je revitalizacija našeg ruralnog područja. Vi svojom djelatnošću revitalizirate naš prostor, ostajete na ognjištima baveći se tradicionalnim djelatnostima kojima su se bavili naši preci. Naše ruralno područje je zaista veliki potencijal i zauzima zaista veliki prostor županije, a samo u segmentu vinogradarstva zauzima preko 2.000 hektara. Zadarska županija čitav niz godina potpomaže vinare i vinogradare u njihovim nastojanjima da se probiju kako na naše tako i na strano tržište. Od 2006. godine izdvojili smo više od šest milijuna kuna za podizanje raznih oblika voćaka, a od toga je oko milijun i pol bilo za lozne sadnice. Ušli smo u EU koja ima zasebne politike upravo za ruralni razvoj, razvoj poljoprivrede, to je jedno  veliko tržište, ali i izazov. Na tom velikom europskom tržištu treba biti maksimalno dobro organiziran kako bi bio uspješan. Pred nama je novo vrijeme koje nam daje priliku da budemo još uspješniji, no naravno to neće doći samo od sebe već se vi svi skupa morati organizirati kako biste imali zajedničke nastupe na tom globalnom tržištu kako bi bili što uspješniji. Na tom putu Zadarska županija će vam i dalje davati potporu, poručio je okupljenim nagrađenim vinarima župan Stipe Zrilić.Vinari u Županiji

Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, Lordan Ljubenkov istaknuo je kako je Zadarska županija vinogradarsko čudo koje postaje model vinarstva i vinogradarstva koji pokazuje kako se uspješno može baviti vinogradarstvom u RH.

– Drago nam je da je Zadružni savez Dalmacije putem “Sabatine 2013.” prepoznao tu kvalitetu. Želim istaknuti kako su turizam i poljoprivreda krilatice kojima RH treba ići,  no u praksi se to razvodni. Ipak, Zadarska županija i vi ste primjer kako se sinergija gradova i općina predvođena županijom ujedine i založe se za razvitak vinarstva i vinogradarstva. Imati oko 70 uzoraka, od kojih su njih 95 posto dobili medalje i to zlatne je dokaz da ste na pravom putu. Nastojati ćemo vaš model koji je pokazao svoju uspješnost predstaviti i drugim županijama što i jest jedan od strateških ciljeva međunarodnih susreta poput “Sabatine 2013.”, zaključio je Ljubenkov.

Rade Bobanović, jedan od nagrađenih vinara podsjetio se kako je u ovu neizvjesnu avanturu ušao još prije 18 godina.

– Ovo su uistinu rezultati kojima treba odati priznanje. Neizmjerno mi je drago da se u ovolikom broju nađemo s priznanjima od strane Županije zbog priznanja koja smo dobili za naš rad i trud. Ja nas uistinu vidim ujedinjene, ne samo riječima već i djelom, u zajedničkoj sinergiji pri izlasku na tržište. Ne trebamo se bojati za naše proizvode ukoliko su oni vrhunske kvalitete, niti nižih  cijena kojih ima na tržištu. Naš zadarski “bazen” je najveći ekološki bazen u RH i to upravo u onome oko čega se Europa bori i udružuje, a to je  piće i hrana. Mi imamo jedno i drugo. Hvala vam svima na ustrajnosti da našu priču svakim danom unaprjeđujemo sve više, istaknuo je Bobanović, vlasnik  PZ Maslina i vino iz Polače.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...