Zadarski inovatori: “Dajte nam prostor kod Tržnice!”

Udruga inovatora Zadarske županije osim članicom Udruge inovatora Hrvatske postala je i članica druge asocijacije inovatora u Hrvatskoj, a to je Hrvatski savez inovatora, kako bi im se otvorile veće mogućnosti odlaska na sajmove, jer sadašnja je situacija takva da jedva funkcioniraju unatoč odličnim rezultatima, a pomoći niotkud. Iako broje 850 članova, cjelokupne dotacije za rad udruge inovatora Zadarske županije u 2013. godini iznosile su manje od 20 tisuća kuna.

Istovremeno, Udruga se upravo vratila s INOVA-e gdje su osvojili ukupno pet zlatnih medalja, šest srebrnih i četiri brončane medalje. Osim toga, tijekom 2013. godine nastupili su na Festivalu suvenira Zadar, Sajmu suvenira Opatija (medalja i Grand-prix), Sajmu Temišvar (8 medalja i naslov najbolje udruge), Sajmu Ilok (pet nagrada i najbolja udruga), Agro Arca (17 nagrada i najbolja udruga i pojedinac), ARCA (dvije medalje).

 

Obećana potpora

– Tijekom 2013. godine članovi Udruge osvojili su direktno više od 60 nagrada, a indirektno sveukupno oko 200 nagrada, uz organizaciju vlastitog Festivala suvenira – kazao je predsjednik Rade Nekić, dodajući kako je od sedam sajmova na kojima su bili, čak na pet sajmova Udruga proglašena najboljom, što nije slučajno.

– Već duže razgovaramo s turističkim zajednicama naše županije i imamo obećanje iz Biograda, Nina i još nekih turističkih zajednica da će nam dati potporu – kazao je Nekić.

Tajnik Obrtničke komore Ivo Marin dodao je da je radove članova Udruge ocjenjivao međunarodni ocjenjivački sud, što potvrđuje neupitnu kvalitetu njihovih proizvoda.

– Već godinama pokušavamo doći do jednog adekvatnog prostora gdje bi mogli naši članovi, a i svi ostali, pokazati tijekom cijele godine svoj rad, te da se njihov proizvod kupi kao autohtoni, tradicionalni, domaći proizvod, da to ne bude samo u ljetnom razdoblju na štandovima, već da to bude jedan adekvatan prostor koji bi mogao ustupiti Grad Zadar za naše članove. Na taj bi način svatko imao po jedan kvadrat prostora gdje bi moglo pokazati i prodavati svoje proizvode.

– Bilo je razmišljanja oko gornjeg prostora zgrade Gradske tržnice, a zadnje što pokušavamo je da sa Zadarskom županijom i pomoću jednoga europskog fonda, da nam se ustupi neiskorišteni prostor ograđen zidom kod Tržnice gdje rastu trava i drveće. Tamo bi se taj prostor mogao iskoristiti na način da se naprave tipske kućice jedna do druge ili jedan zatvoreni prostor koji bi bio adekvatan za veći broj izlagača i OPG poduzeća – rekao je Marin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...