Zadarski “Jeti” – o komunalcima se govori, ali ih nitko ne vidi

Opće poznata činjenica je kako su na području grada Zadra i Zadarske županije brojni naši sugrađani u velikom broju slučajeva izloženi samovolji manjeg broja privatnih poduzetnika, najčešće onih koji se bave ugostiteljstvom u sklopu stambenih zgrada. Naime, takvi ugostitelji vrlo često osim što ugrožavaju komod življenja stanara stambenih jedinica ponad svog poslovnog prostora, zatvaranjem prolaza do ulaza zgrade svojim ugostiteljskim inventarom, glasnom glazbom ili primjerice neadekvatno riješenim sustavom ventilacije ujedno i ugrožavaju sigurnost stanova na prvim katovima, ali i statiku same zgrade svojim samovoljnim preinakama prostora za kojeg vrlo često ne plaćaju pričuvu. Primjeri su brojni, počevši od samog prostora Poluotoka gdje stanari muku muče s “uglednim” vlasnicima restorana i kafića. Stanje nije bolje ni na području preko mosta. Jedno od takvih naselja su i nekada “elitni” Petrići na Belafuži. Naime, dovoljno je proći glavnom ulicom da bi se primijetile nelegalno postavljene nadstrešnice ponad nelegalno uzurpiranog javnog dobra ispred zgrada za potrebe terasa, odnosno ugostiteljskog inventara. Mnogi su vlasnici betonirali zelenu površinu u korist svog, privatnog kapitala, a ujedno ih i ostaklili kako bi tijekom cijele godine imali bolji promet, odnosno zaradu. Tim betoniranjima i ostakljivanjima osim što su zauzeli javnu površinu, uništili zelenilo istovremeno su bezobrazno zagradili prolaze stanarima zgrada u sklopu kojih se nalaze te ih uklopili u svoj poslovni prostor. Naime, sve prijave i prigovori stanara gradskom komunalnom redarstvu na čelu s pročelnikom Jurom Zekanovićem uglavnom počinju i ostaju na prijavama i tek ponekom izlasku redara na teren te utvrđivanju činjeničnog stanja. Stanari se godinama uzaludno bore protiv “vjetrenjača”, ali kako ističu vrijeme je da se ovakvim radnjama i samovolji pojedinaca konačno stane na kraj. S obzirom na sve nije čudno da Zadrani već sa nelagodom i strahom pričaju o zadarskim komunalnim redarima jer su, kako kaže naš sugovornik, kao “Jeti”, svi znaju da postoje, ali ih nitko nije vidio.

Prema zakonima RH nitko ne smije postavljati opremu i uređaje niti vršiti preinake na vanjskim dijelovima zgrade ako za to nema suglasnost ostalih suvlasnika, odnosno odobrenje nadležnog tijela za urbanizam. Ukoliko ne postoje elementi za postupanje nadležnih tijela po službenoj dužnosti, stanari svoje pravo mogu ostvariti  jedino pokretanjem postupka pred nadležnim sudom, što je zapravo žalosno, ali to je Hrvatska.

Jedan od takvih primjera je i Caffe bar “Diana” na Putu Petrića 43 c, u vlasništvu Šime i Nedjeljke Šopić s kojim stanari ulaza 43 c i 43 d već godinama vode bitku oko javne površine koju su vlasnici navedenog objekta bespravno uzurpirali. Jedan od stanara koji je želio ostati anoniman ( podaci poznati redakciji) istaknuo je nezadovoljstvo radom gradskih, ali i državnih službi na ovom slučaju koji zasigurno nije jedini na našem gradskom području.

– Vlasnici navedenog kafića su uzurpirali i uništili kolnik uz našu zgradu, odnosno ulaze 43 C i D u površini preko 60 metara četvornih tako da su stanarima onemogućili obavljanje bilo kakvih građevinskih i sl. radova s istočne i sjeverne strane fasade, ugrozili normalno funkcioniranje zgrade jer su se konzolama pričvrstili na zidove navedenih ulaza, postavili aluminijske stijene i staklo te aluminijsku nadstrešnicu kojima ugrožavaju sigurnost stanova na prvom katu oba ulaza. Na ovaj način onemogućeno je stanarima postavljanje građevinske skele za intervencije na fasadama, olucima i krovu ove dvije zgrade. Osim toga, zatvoren je i kanal za oborinske vode te su tako istu preusmjerili na prometnicu. Vlasnici ovog kafića imaju lokal površine 60 metara četvornih u sklopu ulaza 43 c te su naknadno kupili i 18 metara četvornih u sklopu ulaza 43 d. Sve navedeno nastalo je spajanjem ova dva lokala na način uzurpiranja kolnika, proširenja lokala, otvaranjem novih nosivih zidova na fasadi zgrade 43 d čime je ugrožena stabilnost i statičnost ove zgrade, odnosno oba ulaza sa po osam stambenih jedinica. Vlasnici ove zgrade s vlasnicima navedenog kafića imaju i problem naplate pričuve, a koja je zakonska obveza za sve stanare RH. Vlasnici kafića dodatno onemogućavaju životne uvjete stanara u ovim zgradama postavljajući barski stol sa stolicama na prolazu uz zgradu kojim zatvaraju taj prolaz te je istima do ulaza u vlastite stanove nemoguće ući, odnosno proći, kao i invalidima te majkama s dječjim kolicima do ugibališta za invalide. Osim toga, zbog probijanja stanara na prolazu česte su i konfliktne situacije između njih i vlasnika kafića, te ponekad i gostiju, istaknuo je jedan od stanara iz spornih ulaza.Put Petrića - Papilon

U međuvremenu je tijekom 2012. godine na inicijativu stanara koji su spremni učiniti sve za zaštitu svog privatnog životnog prostora Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdalo rješenje o uklanjaju sporne aluminijsko-željezne konstrukcije nadstrešnice istog kafića o trošku vlasnika Šopića.  No, ista nije uklonjena jer su vlasnici kafića podnijeli zahtjev za legalizaciju iste gradskom Upravnom odjelu za provedbu dokumenata i prostornog uređenja i građenja, pročelnici Mariji Pavlović Palčok.

– Iz odjela za izdavanje dozvola je potvrđeno da je investitor Nedjeljka Šopić podnijela zahtjev za legalizaciju nadstrešnice 28. prosinca 2012. godine, no rješenje još nije izdano jer je postupak u tijeku. Provedba rješenja o uklanjanju koju je izdalo Ministarstvo graditeljstva nije u nadležnosti Grada Zadra, niti na bilo koji način ograničava mogućnost podnošenja zahtjeva za legalizaciju.  Caffe bar “Diana” ima 31 metar četvorni u zakupu tijekom cijele godine po cijeni od 34 kune po metru četvornom mjesečno, te uredno podmiruje svoje obveze. Za rušenje ilegalnih građevina nije nadležan Grad Zadar, već Ministarstvo graditeljstva, odnosno građevinska inspekcija. Stanari eventualnu odštetu od vlasnika kafića mogu potraživati pred sudom, u privatnoj tužbi. Na cijelom području RH se provode važeći zakoni i propisi, te je za nezakonitu gradnju nadležno Ministarstvo graditeljstva, kazala je Ivana Dadić,  viša stručna suradnica za informiranje u Gradu Zadru.

Pitamo se kakvi su to hrvatski zakoni, s obzirom da navedena nadstrešnica ulazi u privatno vlasništvo stanara ulaza 43 c i 43 d, te kako je uopće moguće da se takav objekt  legalizira te na taj način ne ispuni rješenje Ministarstva graditeljstva? Naime, i zadarski građevinski inspektori su nam potvrdili da ukoliko Grad Zadar legalizira spornu nadstrešnicu, rješenje o rušenju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja prestaje važiti, odnosno “pada u vodu”?!

U međuvremenu su stanari ova dva ulaza, dakle stanari 16 postojećih i ugroženih stambenih jedinica uložili i predali prigovor nadležnom gradskom Upravnom odjelu za provedbu dokumenata i prostornog uređenja i građenja, pročelnici Mariji Pavlović Palčok u kojem zahtijevaju utvrđivanje činjeničnog stanja, odbijanje legalizacije proširenja kafića i postavljene nadstrešnice te ispunjavanje postojećeg rješenja za rušenjem sporne nadstrešnice od strane Ministarstva graditeljstva. Zapravo traže da se ilegalno sagrađeno sruši i dovede u prvobitno stanje čime bi se omogućilo normalno funkcioniranje i održavanje ove zgrade, odnosno ova dva ulaza. Odgovor još uvijek čekaju.

Stanari navedenih ulaza ove zgrade se s pravom pitaju imaju li kakvo pravo na obeštećenje od strane vlasnika kafića ili Grada Zadra u slučaju legalizacije navedenog s obzirom da sve navedeno umanjuje vrijednost nekretnina ponad kafića te ugrožava sigurnost životnog prostora, komod življenja u kupljenim stanovima, ali i zdravlje stanara.

– Navedena čvrsta nadstrešnica površine oko 50 metara četvornih ugrožava sigurnost dva stana na prvom katu poviše nadstrešnice koja je zabušena u zid nedavno renovirane fasade naše zgrade čime je narušen njen izgled i postojanost. Stan obitelji na prvom katu ugrožen je u čak tri točke, balkon u sklopu dnevnog boravka, prozor blagovaone te prozor jedne od spavaćih soba na koje je nadstrešnica bespravno, bez dopuštenja pripojena. Ista nadstrešnica površine jednog pristojnog stambenog prostora, pa čak i igrališta, osim što zaklanja pogled stanarima dodatno ugrožava komod življenja stanarima kojima aluminijska nadstrešnica ljeti isijava enormne vrućine te se od postignutih temperatura jednostavno ne da živjeti u stambenim prostorima ponad nje. Nakupljena prašina narušava i zdravlje maloljetne djece na prvom katu koja ionako imaju respiratornih problema, što velike vrućine dodatno pogoršavaju. Ista nadstrešnica za vjetrovitijih večeri stvara i nesnosnu buku te stanarima onemogućava normalan noćni odmor čime automatski ometa i dnevno – poslovno funkcioniranje stanara, te se nadamo da ćemo još jednim plasiranjem ove problematike u javnost konačno postići zaštitu našeg privatnog vlasništva, a ne nastaviti s daljnjim pogodovanjem Grada Zadra privatnom kapitalu, a protiv toga ćemo se boriti svim zakonskim sredstvima, zaključio je ogorčeni stanar jednog od ugroženih ulaza.

Pitamo se zašto komunalni redari nisu obavili svoj posao i zaustavili gradnju iako su o ovim nelegalnim radovima u više navrata tijekom više godina bili upoznati od strane vlasnika stanova navedenih ulaza zgrada na Putu Petrića? Da li postoji korupcija u navedenom gradskom odjelu, na koju ukazuju brojni slični slučajevi u kojima stanari zgrada ovise o samovolji vlasnika ugostiteljskih objekata u sklopu zgrada te imamo prigodu vidjeti brojne tende – nadstrešnice i zatvorene terase koje su nelegalno sagrađene, a sankcije nikada nisu odrađene, u Gradu Zadru nam nisu odgovorili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...