Zašto ste stalno gladni?

Morate li stalno nešto grickati? Stalno ste gladni? Iako nema jedinstvenog objašnjenja za ovaj fenomen, osim u slučaju ozbiljnih hormonalnih poremećaja, postoji cijeli niz faktora iz svakodnevnog života koji vas mogu dovesti u ovo, prilično nezgodno, stanje koje će najvjerojatnije uzrokovati višak kilograma.

Naravno, jedan od najjačih uzroka stalne gladi je stres u velikim količinama, pa ako imate takav posao koji vas uvijek drži na rubu stolca ili na prstima, razmislite o tome što jedete i pokušajte glad utažiti voćem i povrćem, tako ćete unijeti najmanje kalorija.

Jednak osjećaj goruće rupe u želucu imat ćete i ako ste kronično neispavani, što će razinu grelina, hormona koji mozgu javlja da je vrijeme za jelo stalno držati visokom, a uz to ćete željeti kaloričnu hranu i ugljikohidrate. Stoga, kako je san osnova dobrog zdravlja, tako je i osnova pravilne prehrane – spavajte dovoljno, barem sedam sati, a idealno je sedam i pol.

Iako znanstvenici nemaju konkretno objašnjenje zašto smo ujutro gladni kao vukovi ako se navečer najedemo, tako je. Obično se navečer posvetimo hrani punoj škroba, koji će stalno mozgu slati krivu informaciju da je želudac i dalje poluprazan, pa za kasni snack opet odaberite neku voćku.

Loš doručak također može biti uzrok stalne gladi, jer je dobar doručak ključan obrok u danu. Dovoljna količina proteina u, primjerice, dva jajeta, date će vam dobru osnovu za dan bez gladi sve do kasnijeg ručka.

Naravno, PMS urzokuje glad zbog rasta razine progesterona, koji ujedno uzrokuje i loše raspoloženje po kojem je PMS dobio svoju negativnu reputaciju. Tu ne možete puno napraviti osim pričekati da prođe, tako je i životinjama tih dana u mjesecu.

Određeni lijekovi, posebno za artritis ili alergije, mogu izazvati stalnu glad, jer takve nuspojave ima četrdeset posto njih. Posavjetujte se s liječnikom kako biste uzeli neki lijek koji neće imati takve nuspojave.

Jedno od zala moderne prehrane su i tzv. light gazirana pića jer šećer u njima mozgu šalje poruku da stiže hrana i kalorija, no kalorija nema ni u tragovima, pa nastaje panika.

Dobar dio ljudi koji su gladni zapravo su samo dehidrirani. Ako imate gorespomenutu rupu bez dna u želucu, prisjetite se kad ste popili zadnju čašu vode, nerijetko će upravo to riješiti problem u trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...