Želju za seksom u RH nema gotovo 20% muškaraca

Draga, ne bih večeras! Rečenica je koju izgovara 14,4 posto muškaraca u Portugalu, Hrvatskoj i Norveškoj, i to ne zbog impotencije ili prerane ejakulacije, već zbog nedostatka želje za seksom , pokazuje najnovija studija.

 

Dva mjeseca posta

Taj podatak donosi nedavno objavljena studija u časopisu Journal of Sexual Medicine koja je pokazala da dio muškaraca u tri anketirane zemlje tijekom godine ima razdoblje od dva i više mjeseci u kojima im nije do seksa.

Studiju u kojoj je online sudjelovalo 5255 muškaraca radilo je troje znanstvenika, i to Portugalka Ana Alexandra Carvalheira, Hrvat Aleksandar Štulhofer i Norvežanka Bente Traeen. U istraživanju su muškarci odgovarali online, osim na pitanja o seksualnoj želji i na neka druga kojima je bila namjera bolje razumijevanje tog problema. Primjerice, upiti su se odnosili i na moguću anksioznost, depresiju, samopouzdanje, viđenje vlastitog tijela, odnosno zadovoljstvo i razinu seksualne dosade.

Troje istraživača kaže kako je depresija nepobitno povezana s nižom seksualnom željom. Usto, muškarcima koji su imali nisko povjerenje u svoju erekciju gotovo je pet puta povećana vjerojatnost manje seksualne želje.

 

Duga veza – manja želja

Muškarci koji se ne osjećaju dovoljno privlačno svojim partnericama također su imali 2,7 puta veću vjerojatnost nezainteresiranosti za seks. I dugotrajna veza može smanjiti želju, i to za 1,5 puta, kaže troje istraživača najnovije studije.

Na izravno pitanje što je prouzročilo manji interes za seks, muškarci navode umor, stres na poslu i lošu komunikaciju s partnericom, rekla je Carvalheira. Dodala je kako se ni muška seksualna želja nikako ne može svesti na jednostavnu jednadžbu – svaka prilika može biti dobar seks – jer je seks kompliciraniji odnos nego što se standardno vjeruje. Potvrđuje to najnovije, ali i neka prijašnja istraživanja na tu temu. Primjerice, prema anketama provedenima u SAD-u, od 14 do 17 posto muškaraca povremeno ima problema sa seksualnom željom, a u Australiji i Švedskoj, prema tamošnjim rezultatima istraživanja, oko 16 posto.

 

Žene vole ‘nešto novo’

U nekim drugim ispitivanjima pokazalo se da prosječno između 13 i 28 posto muškaraca, ovisno o regiji u svijetu, povremeno ima slabiju seksualnu želju. Drugim riječima, muške ‘glavobolje’ također su prisutne u krevetu. Do tih najnovijih studija koje su polako rušile mitove o seksualnim problemima muškaraca i žena vladalo je uvjerenje da je česta nezainteresiranost za seks isključivo ženski problem, a da su muški uglavnom vezani ‘s izvedbom’, odnosno impotencijom.

Tome su pridonijele studije koje su češće rađene o ženskoj nezainteresiranosti za seks. Primjerice, jedno američko istraživanje pacijentica na urologiji klinike u New Jerseyju otkrilo je da je 36 posto žena u dobi od 18 do 30 godina, zatim 65 posto u dobi od 46 do 54 i 77 posto u dobi od 55 do 70 godina priznalo da ima problema s niskom seksulanom željom. Istina, kako je to ispitivanje rađeno u klinici, postoci bi mogli biti mnogo veći nego u općoj populaciji. Jedno drugo istraživanje pokazalo je, pak,da interes za seks kod žena značajno pada u dugogodišnjim vezama, a znanstvenici tvrde da je to zato što “žene uvijek teže nečem novom”.

No, i najnovija studija o muškoj seksualnosti pokazala je da je seks kompliciraniji nego što se vjeruje. Naime, nedostatak seksualne želje kod oba spola ima psihološku ili socijalnu podlogu, ili je pak problem u vezi koja ne daje dovoljno poticaja, te stoga zapravo podjednako muči i muškarce i žene.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...